The Matrix

The Matrix-trilogie is een van de bekendste sciencefiction-filmreeksen. De eerste Matrix-film won vier Oscars en de trilogie bracht wereldwijd meer dan anderhalf miljard dollar op. The Matrix is beroemd om vernieuwende technieken als Bullet Time, het filosofische verhaal en de oosterse gevechtschoreografie van Yuen Woo-Ping.

The Matrix is een fictief universum, bedacht door de broers Andy en Larry Wachowski. In de nabije toekomst hebben de mensen een wereldwijde oorlog tegen intelligente machines verloren. De Matrix is een door een kunstmatige intelligentie bedachte droomwereld waarop het grootste gedeelte van de mensheid onbewust is aangesloten. In deze virtuele wereld hebben de mensen niet in de gaten dat ze in feite slaven van de machines zijn, die hun benodigde energie uit de mensenlichamen halen. De huidige Matrix is de 8e versie. De oorspronkelijke versie was een paradijselijke wereld, die echter door de meeste mensen werd verworpen als zijnde onrealistisch. Ook de helse 2e versie werd verworpen. Uit deze versie stammen enkele bekende personages uit de filmreeks, waaronder The Merovingian, Persephone (Monica Bellucci) en de Albino Twins. Met de komst van een intuïtief hulpprogramma, bij de mensen bekend als het Orakel, werd eindelijk een stabiele versie van de Matrix gecreëerd. Deze versie 3.0 werd door 'The One' een aantal malen ge-reloaded tot de huidige versie 3.5, waarin de films zich afspelen en waarin onder andere Neo (Keanu Reeves), Morpheus (Laurence Fishburne), Trinity (Carrie-Anne Moss) en Agent Smith (Hugo Weaving) leven.

De oorspronkelijke film The Matrix uit 1999 kreeg in 2003 twee vervolgen, The Matrix Reloaded en The Matrix Revolutions. In 2003 kwam ook The Animatrix uit, een dvd met 9 korte Japanse anime-films die zich afspelen in het Matrix-universum. Een van die films is Final Flight of the Osiris, waarvan het verhaal een prequel van de tweede speelfilm is. Naast de films zijn er ook een aantal Matrix-stripboeken en -computerspellen verschenen.
Filmgek.nl The Matrix
Filmgek.nl The Matrix
  Filmtitel Jaar Filmgek Cijfer Jouw Cijfer
1   The Matrix
1999
8.1
2   The Animatrix
2003
6.4
3   The Matrix Reloaded
2003
6.5
4   The Matrix Revolutions
2003
6.3
5   The Matrix Resurrections
2021
5.3
   
RSS (Nieuws)

Filmgek Search Engine