Indiana Jones

Dr. Henry Walton "Indiana" Jones jr. is een fictieve professor archeologie, avonturier en de hoofdpersoon in een reeks Amerikaanse avonturenfilms. Het hoofdpersonage werd bedacht door George Lucas, die zich hiervoor baseerde op de avontuurlijke Amerikaanse bioscoopserials uit de jaren 30. Indiana Jones heet in werkelijkheid Henry Jones jr, zoals zijn vader Henry Jones (in de deze film gespeeld door Sean Connery) in Indiana Jones and the Last Crusade verklaart. Indiana blijkt zijn bijnaam te zijn, ontleend aan de naam van hun hond. Wanneer hij op avontuur gaat draagt hij zijn karakteristieke fedora-vilthoed, leren jas en zweep. Als Indiana niet de wereld rondzwerft op zoek naar verloren schatten geeft hij les aan het Marshall College in Connecticut, later aan het Barnett College. In de vierde film blijkt dat hij bij zijn oude geliefde Marion Ravenwood (Karen Allen) een zoon heeft verwekt, Mutt Williams (Shia LaBeouf) genaamd.

Indiana Jones maakte zijn debuut in de film Raiders of the Lost Ark (1981) en speelde achtereenvolgens in de prequel Indiana Jones and the Temple of Doom (1984) en de twee vervolgen Indiana Jones and the Last Crusade (1989) en Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008). Indiana Jones wordt in de bioscoopfilms vertolkt door de Amerikaanse acteur Harrison Ford. Volgens George Lucas zijn er al vrij uitgewerkte plannen voor een vijfde bioscoopfilm. Een titel is nog niet bekend

De derde Indiana Jones-film begon met een terugblik op Indiana's jeugd. De jonge Indy werd in deze film gespeeld door River Phoenix. George Lucas besloot daarop om een televisieserie rond de jonge Indy (leeftijd 16-21 jaar) te schrijven, getiteld The Young Indiana Jones Chronicles (The Adventures of Young Indiana Jones), met Sean Patrick Flanery als de jonge Indiana Jones. De serie liep van 1992 tot 1993 en werd gevolgd door de vier televisiefilms Young Indiana Jones and the Hollywood Follies, Attack of the Hawkmen, Treasure of the Peacock's Eye en Travels with Father. Later werden de afzonderlijke afleveringen verwerkt in een aantal direct-to-video-films van anderhalf uur.

De drie Amerikaanse tieners Chris Strompolos, Eric Zala en Jayson Lamb zagen in 1981 de film Raiders of the Lost Ark en besloten deze zelf te verfilmen. Frame voor frame hebben ze over een periode van 7 jaar de hele film nagespeeld, opgenomen en in elkaar gezet, en in 1989 was Raiders of the Lost Ark: The Adaptation klaar. Na het zien van de film schreef regisseur Steven Spielberg hen een brief waarin hij zijn complimenten voor hun prestatie overbracht.
Filmgek.nl Indiana Jones
Filmgek.nl Indiana Jones
  Filmtitel Jaar Filmgek Cijfer Jouw Cijfer
1   Raiders of the Lost Ark
1981
7.9
2   Indiana Jones and the Temple of Doom
1984
7.2
3   Indiana Jones and the Last Crusade
1989
7.4
4   Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull
2008
6.4
5   Indiana Jones and the Dial of Destiny
2023
7.4
6   Young Indiana Jones and the Hollywood Follies
1994
7.0
7   Young Indiana Jones and the Attack of the Hawkmen
1995
8   Young Indiana Jones and the Treasure of the Peacock's Eye
1995
7.0
9   Young Indiana Jones: Travels with Father
1996
   
RSS (Nieuws)

Filmgek Search Engine