American Pie

American Pie is oorspronkelijk een lied van de Amerikaanse singer-songwriter Don McLean dat uitkwam in 1971 en waarin hij de dood, door een vliegtuigcrash in 1959, van de zangers Buddy Holly, Ritchie Valens en The Big Bopper betreurt en zingt over de veranderingen vanaf de jaren 50 in de muziek, zijn geboorteland Amerika en zijn eigen leven. Zijn doel was een autobiografisch en episch lied over Amerika te maken, en American Pie wordt heden ten dage beschouwd als een van de beste en bekendste werken over de Amerikaanse cultuur en de "American Dream". Don McLean zei over zijn lied: "The song was written as my attempt at an epic song about America, and I used the imagery of music and politics to do that."

In 1999 bracht Universal Pictures het eerste deel uit van de tienercomedy-filmreeks American Pie, een serie Amerikaanse High School-sekskluchten in de trant van Porky's en National Lampoon-films als Animal House, Van Wilder en Dorm Daze. De reeks bestaat heden (2009) uit vier bioscoopfilms en vier direct-to-video films. De filmreeks heeft weinig van doen met het lied waarvan het de naam draagt. Wel lijken zowel het lied als de films qua sfeer terug te grijpen naar de jaren 50, de tijd van voorspoed en welvaart, toen het leven in Amerika nog ongecompliceerd was. Het zevende deel Book of Love is de enige film in de reeks waarvan de filmtitel rechtstreeks uit de songtekst van het lied van Don McLean is overgenomen.

Eugene Levy (Pa Levenstein) is de enige acteur die in alle films heeft gespeeld. Jason Biggs (Jim Levenstein), Seann William Scott (Steve Stifler), Thomas Ian Nicholas (Kevin Myers), Eddie Kaye Thomas (Paul Finch), Alyson Hannigan (Michelle Flaherty) en Jennifer Coolidge (Stiflers moeder Jeanine) speelden in delen 1 tot 3, Chris Owen (Chuck "Sherminator" Sherman) in delen 1, 2 en 4, Shannon Elizabeth (Nadia), Chris Klein (Chris Ostreicher), Tara Reid (Vicky Lathum), Mena Suvari (Heather) en Natasha Lyonne (Jessica) in delen 1 en 2 (alle voorgaande acteurs en actrices speelden ook in de 8e film American Reunion), John White (Erik Stifler), Steve Talley (Dwight Stifler), Christopher McDonald (Pa Stifler) en Jake Siegel (Mike "Cooze" Coozeman) in delen 5 en 6.Filmgek.nl American Pie
Filmgek.nl American Pie

Filmgek.nl American Pie
  Filmtitel Jaar Filmgek Cijfer Jouw Cijfer
1   American Pie
1999
7.1
2   American Pie 2
2001
6.4
3   American Pie 3: The Wedding
2003
6.1
4   American Pie: Band Camp
2005
5.4
5   American Pie: Naked Mile
2006
5.6
6   American Pie: Beta House
2007
4.8
7   American Pie Presents: The Book of Love
2009
5.0
8   American Reunion
2012
7.4
9   American Pie Presents: Girls' Rules
2020
   
RSS (Nieuws)

Filmgek Search Engine