Eli Roths Top 5

Kort voor Halloween in 2010 vroeg het Canadese CTV Television Network aan filmmaker Eli Roth om een lijstje te maken met zijn vijf favoriete horrorfilms. Roth is een van de regisseurs van The Splat Pack, een groep filmmakers waartoe naast Eli Roth onder andere ook Alexandre Aja (Haute Tension), James Wan (Saw) en Neil Marshall (The Descent) worden gerekend. Als antwoord op de kindvriendelijke horrorfilms aan het einde van de 20e eeuw maakten zij in het nieuwe millennium een aantal vernieuwende, bloedige en gewelddadige horrorfilms, waarmee het genre nieuw leven werd ingeblazen. De vijf films die Roth op zijn lijstje zette zijn echter wat oudere films, die tussen 1979 en 1990 zijn uitgekomen en heden ten dage allemaal als cultfilms worden beschouwd.

De nummer één in zijn Top 5 is de Spaanse cult-horrorfilm Pieces, over een gestoorde kettingzaagmoordenaar. Het is Roths favoriete slasher-film aller tijden en hij vindt de film "one of the craziest, most random and insane slasher films ever made".

Nummer 2 op zijn lijst is de Italiaanse zombiefilm Zombi 2 van "Godfather of Gore" Lucio Fulci, door Roth één van zijn favoriete regisseurs genoemd. Zombi 2 werd in Italië uitgebracht als vervolg op George A. Romero's cultklassieker Dawn of the Dead, die in Italië verscheen onder de titel Zombi. De films hebben echter behalve dat er zombies in zitten niets met elkaar gemeen.

Op de derde plaats staat Creepshow. De film werd geregisseerd door George A. Romero, de "King of Horror". Het verhaal was van de hand van Stephen King, door Roth "the scariest author on the planet" genoemd. De smerige en bloedige make-up-effecten werden verzorgd door specialist Tom Savini. Eli Roth prijst de film door te schrijven: "An amazing cast, incredible script, brilliant makeup effects, and nonstop fun".

Troll 2 is de vierde film in zijn Top 5. De film heeft behalve de titel geen enkele overeenkomst met de eerste film en er komt zelfs niet één trol in voor. De film gaat over vegetarische Goblins, die mensen in planten veranderen om ze op te kunnen eten.

De laatste film in Roths lijstje is Sleepaway Camp, die hij voor het eerst als jonge tiener met een aantal vriendjes bekeek. Het verhaal lijkt veel op dat van de Friday the 13th-filmreeks, die in de jaren 80 zeer populair was. Sleepaway Camp heeft echter een zeer verrassend einde en was destijds een onverwacht succes in de bioscoop. Eind jaren 80 kreeg de film twee vervolgen, met in de hoofdrol Pamela Springsteen, de jongere zus van zanger Bruce Springsteen.
  Filmtitel Jaar Filmgek Cijfer Jouw Cijfer
1   Pieces
1982
2   Zombi 2
1979
6.0
3   Creepshow
1982
6.3
4   Troll 2
1990
5   Sleepaway Camp
1983
5.0
   
RSS (Nieuws)

Filmgek Search Engine