Batman v Superman: Dawn of Justice (2016)

Alternatieve Titel: Man of Steel 2. Batman versus Superman: Dawn of Justice.
Regie: Zack Snyder
Herkomst: Verenigde Staten van Amerika
Genre Actie/Avontuur/SF
Speelduur: 151 minuten
Met: Ben Affleck, Henry Cavill, Gal Gadot
meer acteurs
6,2
Batman vreest dat de buitenaardse Superman te machtig wordt en neemt de wapens tegen hem op. Terwijl de superhelden het tegen elkaar opnemen bedreigt een nieuwe macht de gehele mensheid.


Reacties


24-11-2016 23:38 door: sindala Persoonlijk bericht
Ik ben niet zo'n fan van het werk van Zack Snyder, deze film beviel me dus ook maar matig en duurde bovendien veel te lang (misschien ook niet handig van me om de ultimate edition te kijken, die met 3 uur nog een half uurtje langer is). Net als in Captain America: Civil War vond ik dat het verhaal in idiote bochten werd gewrongen om de hoofdpersonages tegenover elkaar te krijgen en bovendien vond ik de drie superhelden net voldoende (Henry Cavill - Superman), matig (Ben Affleck - Batman) en ronduit slecht (Gal Gadot - Wonder Woman) gecast. Kom op zeg, een graatmager fotomodel met amper acteertalent als een van de sterkste superheldinnen uit het DC-universum? Dat had natuurlijk Gina Carano moeten zijn, of anders Natalie Portman, Michelle Rodriguez, Zoe Saldana, Emma Watson of zelfs Sigourney Weaver, sinds Alien het prototype van de vrouwelijke actieheldin.

Andere minpunten waren het totaal onorigineel vormgegeven monster (een soort van ork) en voor mij als ruimtevaartliefhebber was het onvergeeflijk om Superman de kosmonauten van een ontploffende Russische Sojoezraket te laten redden, notabene een van de betrouwbaarste raketten ooit. Als er al een raket ontploft is dat meestal een Amerikaanse: in de hele geschiedenis van de ruimtevaart is nog nooit een Russische ruimtevaarder om het leven gekomen door een ontploffing. Wel Amerikaanse, maar denk maar niet dat die nationalistische Amerikanen dat in de film durven te zetten (ook Luthors hulpjes waren "toevallig" Russen).

Een pluspuntje was het sterke acteerwerk van Amy Adams als Lois en Jeremy Irons als Alfred en verder waren er leuke rolletjes van Kevin Costner als Clarks vader en Neil deGrasse Tyson (bekend van de miniserie Cosmos) als zichzelf. Jesse Eisenberg speelde ook sterk, maar erg Joker-achtig, niet zoals Lex Luthor in mijn ogen hoort te zijn.

Ondanks het trage verhaalverloop zitten er wel spannende stukjes in en normaal had ik hier wel een mager zesje aan gegeven, maar mijn ergernis over de gruwelijke Amerikaanse mishandeling van die arme lieve Sojoez wordt het een vijf min.

25-11-2016 15:07 door: Tachyon Persoonlijk bericht
Ik ben wel fan van het werk van Zack Snyder, maar Batman vs. Superman vind ik niet een van zijn beste films... Niet dat het een slechte film is, maar als kick-off film van het DC universum (waar, net als bij Marvel, we allerlei DC superhelden elkaar bezoeken in de films), vind ik de film niet de WOW! factor hebben die ik, persoonlijk, bij de Marvel films wel had.

Misschien komt het door de toon die DC probeert te zetten... de grauwe, in de werkelijkheid geplaatste, harde setting, die met de Nolan/Bale batman films is begonnen... Tsja, wat moet ik er van zeggen... ik ben er gewoon geen fan van... en Superhelden films in een 'realistische setting'... eh... meh...

Het verhaaltje is inderdaad super dun en krom genoeg om Superman tegenover Batman te krijgen... Maar ja, voor de diepe verhaallijnen kijk ik geen superhelden films. Ook de rollen... Affleck speelt een goede Batman (maar waarom moet die altijd grauwend praten tegenwoordig?), Cavill beginnen we tegenwoordig te vereenzelvigen met Superman en in tegenstelling tot sindala vond ik Gadot goed in haar rol van Wonder woman (zo ver dat ging, met haar beperkte tijd op het witte scherm). Adams vond ik dan weer wat minder spelen, maar haar rol was betrof dan ook alleen maar rondrennen tot superman in beeld kwam. Uitschieters waren inderdaad Irons als Alfred (die hele grote schoenen moest vullen door eerdere vertolkers als Michael Caine en Michael Gough). Jeremy Irons zet de traditie voort van Batman's goede butler. En Jesse Eisenberg, die stal de show, hij speelde de rol van Lex Luther briljant door er echt zijn eigen draai aan te geven. Toegegeven (na het verhaal van sindala) het zou inderdaad ook een goede joker zijn...

De actie in de film is goed.. hoop knokken en explosies... een slechte CGI tegenstander... Batman die rond crost in zijn batmobiel, superman die vliegend de wereld red... blah..blah..blah... precies wat je kan verwachten.

Maar toch... zoals ik al schreef.. voor mij had de film geen WOW factor... Ik kan er niet direct de vinger op leggen, maar ik denk dat het onder andere ligt aan a) die grauwe realiteitsfactor die me niet zo veel doet, de film neemt zichzelf veel te serieus. En b) de film hinkt volgens mij op te veel poten... het is geen batman film, het is geen superman film.. er is ook geen directe tegenstander, tot op het laatst er snel nog eentje ingegooid wordt.. hierdoor bouwt de film eigenlijk niet op tot een echte climax, en als die er eindelijk eens komt, voelt het dan ook niet als climax. En misschien ben ik ook c) te veel verwend door de Marvel films... ook flinterdun en veel actie, maar met humor. Daar is gewoon een hoop lol in te beleven...
Wel leuk (voor cinefielen zoals ik) de vele referenties naar oudere films en de introductie van de "meta humans" waarmee de opbouw naar toekomstige films in het DC universum gemaakt wordt. Misschien hadden ze wat subtieler gemogen (want als ze zelfs opvallen als ik midden in de film zijn, kun je ze niet subtiel noemen), maar wel leuk.

Voor mij gelukkig geen fetisjisme op de afkomst van raketten (wist niet eens dat het een sojoez was) of amazones. En een aardige superhelden/actie film... geen punten aftrek, maar ook geen extra credits... Blijft er een 7 over.

RSS (Nieuws)

Filmgek Search Engine