Avatar (2009)

Regie: James Cameron
Herkomst: Verenigde Staten van Amerika
Genre SF
Speelduur: 162 minuten
Met: Sam Worthington, Sigourney Weaver, Michelle Rodriguez
meer acteurs
7,7
De verlamde oorlogsveteraan Jake Sully wordt met enkele anderen naar een planeet van Alpha Centauri gestuurd om deze te koloniseren. Jake kan de planeet verkennen met zijn Avatar - een geconstrueerd biologisch lichaam dat door Jake met zijn gedachten kan worden bestuurd. De planeet, die Pandora wordt genoemd, wordt bevolkt door de Na'vi, een vreemd buitenaards ras met een hogere ontwikkeling dan de Aardlingen.

De film won in 2010 de Golden Globe voor beste dramafilm.


Reacties


17-12-2009 09:19 door: mrdaan Persoonlijk bericht
Wat een geweldige visuele streling voor het oog! Absoluut aan te raden dit in 3D te gaan kijken. Het verhaal is zoals ook reeds in vele recensies gebleken flinterdun.
Wanneer er in een film "The Marines" voorkomen is het eigenlijk al belachelijk, omdat elke verschijning het karikatuur verder aanzet. Ook staat het gebruik van The Marines garant voor een aantal Hollywood icoontjes.

Desalniettemin is het visuele geweld en de gecreëerde wereld adembenemend mooi!

30-12-2009 20:17 door: Grecco Persoonlijk bericht
Ik vond het een overweldigend mooi gemaakte film.
Het verhaallijn is ietwat jammer, maar desondanks heb ik me uitstekend vermaakt.
Voor het budget van deze film hadden ze het wat allemaal beter uit mogen werken, maar ik denk dat Meneer Cameron ging voor het visuele en dat heeft hij meer dan goed gemaakt!

2-1-2010 12:59 door: Frankk Persoonlijk bericht
Een verbluffend visueel meesterwerk!

2-1-2010 15:59 door: Tachyon Persoonlijk bericht
Visueel is het inderdaad een genot, en ik zou het iedereen ook zeker aanraden om die extra tweeënhalve euro bij te lappen om extra te genieten van Cameron's digitale revolutie. Dat is het zeker waard. Met (erg) veel gebruik van fluorescerende kleuren is het een waar genoegen om naar het natuurgeweld op Pandora te kijken.

Maar dan de film, tsja als James Cameron zelf al zegt dat Avatar gaat om de ervaring en niet om het verhaal, dan geef ik hem groot gelijk. Maar voor mij begint een film helaas wel met een verhaal als de basis. En daar gaat Avatar compleet de mist in, het verhaal is wel erg kort door de bocht en wordt nergens echt uitgewerkt. Voor sommige personages (zoals de Kolonel en de chef van hele gebeuren daar) is het nog wel te pruimen en werkt het zelfs goed... Maar als er zelfs geen diepgang zit in de hoofdrollen...

spoiler:
Je weet dat Jake Sully op een gegeven moment switcht naar het kamp van de Na'vi, maar er lijkt geen aanleiding te zijn en opeens vecht hij voor hun.


spoiler:
Ook worden de Na'vi neergezet als een ras dat in harmonie leeft met de natuur en dat ze barsten van de tradities. Nu krijgt Jake Sully zelfs 3 maanden om hun gebruiken te leren en lid te worden van de stam. Dit wordt in de film echter niet gebruikt om meer te leren over de Na'vi maar vooral om Jake & Neytiri door het prachtige landschap laten kruipen, rennen en vliegen.


Ja, Cameron heeft een prachtige film gemaakt.
Ja, de ervaring is het waard om hem te gaan zien.

Maar nee, qua film kon Avatar me niet boeien.


2-1-2010 17:28 door: Frankk Persoonlijk bericht
Het basisverhaal is inderdaad dun, maar door het visuele geweld heb ik het door de vingers gezien. En gezien de reacties die ik heb gelezen had ik erger verwacht.
Zelf ben ik erg kritisch als het gaat om visuele effecten en details. Die moeten kloppen. En bij Avatar klopt - zover ik heb gezien - echt alles. In tegenstelling tot Emmerich-films is het een verademing.
Over de 2e spoiler van Tachyon: natuurlijk ligt de aandacht op het spektakel, dat vind ik een heel logische keuze. Dat is immers wat het grote publiek wil zien.3-1-2010 00:18 door: Tachyon Persoonlijk bericht
Das ook precies wat ik wil zeggen, maar dan hang ik toch iets meer naar het verhaal. Special effects moeten naar mijn mening het verhaal ondersteunen, het verhaal moet niet de effects ondersteunen. Maar dat is puur mijn mening hoor, misschien wordt ik wel te oud voor dit soort films

Visueel blijft het een juweeltje (hoewel ik toch af en toe problemen had met bepaalde scenes die ze niet met motion capture konden filmen). En Cameron is op filmisch gebied zeker grensverleggend bezig. En ja ik kan die keuze zelfs begrijpen... Maar ik hoef er niet mee eens te zijn.

3-1-2010 17:17 door: Frankk Persoonlijk bericht
Tachyon schreef:
Special effects moeten naar mijn mening het verhaal ondersteunen, het verhaal moet niet de effects ondersteunen.


Helemaal mee eens. Avatar bestaat echter voor maar liefst 60% uit special effects. Dan kun je haast niet meer van ondersteuning spreken. )

8-2-2010 23:21 door: sindala Persoonlijk bericht
Wow! Wat een geweldige film! Ik was al zeker een maand van plan om deze te gaan zien, maar er kwam steeds wat tussen. Ik 'm vanavond dan toch nog gezien en m'n hoofd loopt nog steeds over van de magnifieke 3D-beelden. Het is één lange fantastische rush zonder veel rustmomenten door de prachtige planeet Pandora. Het is al heel lang geleden dat ik een 3D-film heb gezien, maar dat was onvergelijkbaar met Avatar. James Cameron zij geprezen voor dit schitterende project, dat toch vooral door zijn toedoen doorgang kon vinden.

Het is wel waar dat het verhaal weinig voorstelt en verre van origineel is, maar Avatar is duidelijk gemaakt om het nieuwste van het nieuwste op 3D-filmgebied te tonen, en daar is de film glansrijk in geslaagd. De trailers die ik van deze film zag waren gewoon in 2D, en spraken me eerlijk gezegd niet zo aan, maar in 3D is dit werkelijk een onvergetelijke ervaring!

1-5-2011 23:55 door: Tachyon Persoonlijk bericht
Nu ook eens gekeken in 3D... Ik heb mijn score maar naar beneden aangepast.

7-8-2011 15:19 door: locomotrutfantje Persoonlijk bericht
Woow wat een film! erg mooi gemaakt, aantal keer gezien nu,heeerlijk

6-4-2014 15:25 door: prins Persoonlijk bericht
WOOOOW.

13-6-2014 09:18 door: Marens Persoonlijk bericht
13 in een dozijn storyline, visuals maken er toch een 8 van. Als eerste 3D film thuis gekeken, dat is wel een leuke ervaring geweest... tevens de laatste.

RSS (Nieuws)

Filmgek Search Engine