Barbara Payton

Op 39 jarige leeftijd is Barbara Payton in 1967 overleden.

Geboren als Barbara Lee Redfield op 16 november 1927 in Cloquet, waar haar ouders een klein restaurant hadden. Toen ze elf jaar was verhuisde haar familie naar Odessa, Texas. Ze ging naar Baylor Junior High School, waar ze een goede leerlinge bleek en uitblonk in tennis, zwemmen en waterskieën. Op haar vijftiende werd ze ontmaagd door de 45-jarige vader van een van haar klasgenoten en een jaar later trouwde ze met haar highschoolvriendje William Hodge. Haar ouders lieten het huwelijk echter annuleren. De blauwogige blondine groeide op tot een beeldschone jonge vrouw en in 1945 trouwde ze met luchtmachtpiloot John Lee Payton, waarmee ze in 1947 een zoon kreeg. In 1948 scheidden ze en vertrok Barbara Payton naar Hollywood, waar ze een filmcontract van 100 dollar per week kreeg van Universal. Een jaar later maakte ze haar filmdebuut in de comedy "Once More, My Darling", waarin ze een klein rolletje als fotografe had. Ze maakte haar opwachting in de Hollywood-partyscene en had korte stormachtige relaties met miljardair Howard Hughes, acteur John Ireland en advocaat Greg Bautzer. Vanaf maart 1949 had ze een zes maanden durende affaire met de getrouwde Bob Hope, waardoor Universal haar contract opzegde. Datzelfde jaar kreeg ze de vrouwelijke hoofdrol in "Trapped". In 1950 speelde ze met James Cagney in "Kiss Tomorrow Goodbye". Volgens de geruchten bemachtigde ze haar filmcontract door het bed te delen met filmproducent William Cagney, de broer van haar tegenspeler. Ze kreeg goede kritieken voor haar hoofdrol in deze film en haar contract met Warner Brothers/Cagney Productions werd geleidelijk verhoogd van 5.000 naar 10.000 dollar per week.

Paytons volgende film was de western "Dallas". Tijdens het draaien van deze film zou ze affaires hebben gehad met haar tegenspelers Steve Cochran en Gary Cooper. Eind 1950 kreeg ze iets met acteur Franchot Tone, en een jaar later trouwden ze. Het huwelijk was geen lang leven beschoren: Tone kreeg het aan de stok met de bezitterige b-acteur Tom Neal, een van Paytons vele exen. Neal sloeg Tone tijdens een ruzie zo hard dat deze in een kortstondige coma geraakte. Payton scheidde van Tone en keerde terug naar Neal. Neals brute optreden zorgde er overigens voor dat diens acteercarrière meteen voorbij was. De gewelddadige relatie van Payton en Neal duurde vier jaar, waarna Payton in 1955 voor de vierde en laatste keer in het huwelijk trad met George A. Provas. In 1958 scheidden ze.

Ze had een affaire met gangster Meyer "Mickey" Cohen, met de zwarte acteur Woody Strode en werd gelinkt aan vele andere Hollywood-acteurs, waaronder Tom Conway, Guy Madison, Gregory Peck en George Raft. Ze werd bovendien in bed betrapt met de biseksuele actrices Lana Turner en Ava Gardner door Gardners toenmalige echtgenoot Frank Sinatra. De talrijke schandalen rond haar persoon en haar reputatie als onverbeterlijke partygirl zorgden ervoor dat haar carrière in een vrije val geraakte waar ze nooit meer van herstelde. Ze maakte haar laatste film in 1955. In oktober van datzelfde jaar werd ze gearresteerd voor het betalen met ongedekte cheques. In 1956 sleepte haar ex-man haar voor het gerecht omdat ze hun zoon zou verwaarlozen. De rechter wees het kind aan de vader toe en noemde haar "ongeschikt als moeder, en een verwarde en onverstandige jonge vrouw".

Begin jaren 50 leek voor haar een veelbelovende filmcarrière in het verschiet te liggen, maar zeven jaar en een twaalftal films later was alles alweer voorbij. In 1962 werd ze door een undercover-agent in een bar aan Sunset Boulevard opgepakt wegens prostitutie, in 1964 werd ze gearresteerd voor winkeldiefstal en een jaar later voor heroïnebezit. In 1963 bracht ze haar memoires uit, getiteld I Am Not Ashamed. In 1967 trok ze bij haar ouders in San Diego in om van haar drankverslaving af te komen. Enkele weken later werd ze gevonden op de badkamervloer, gestorven aan lever- en hartfalen.Acteur
(1955) Murder Is My Beat (27 jaar)
(1953) The Great Jesse James Raid (25 jaar)
(1953) The Flanagan Boy (25 jaar)
(1951) Bride of the Gorilla (23 jaar)
(1951) Drums In the Deep South (23 jaar)
(1951) Only the Valiant (23 jaar)
(1950) Kiss Tomorrow Goodbye (22 jaar)
(1950) Dallas (22 jaar)
(1949) Trapped (21 jaar)

IMDb

RSS (Nieuws)

Filmgek Search Engine