James 'Scotty' Doohan overleden

Nieuwsbericht geplaatst op 20-7-2005 door: Gerwin - bron: CNN.com
Acteur James Doohan, die het karakter van Montgomery Scott speelde in Star Trek, is op 85-jarige leeftijd aan gevolgen van een longontsteking en Alzheimer overleden. Doohan werd vooral bekend, omdat hij altijd moest reageren op de zin "Beam me up, Scotty."

Al voor zijn rol in Star Trek was James Doohan een bekende acteur van karakters. In 1966 solliciteerde hij naar de rol van Montgomery. Hij nam deze rol op zich tot 1969, toen de serie eindigde. De in Canada geboren acteur was een meester in het spreken van diverse dialecten. Deze kunst ontwikkelde hij tijdens zijn periode op de radio. Naar de vraag welk accent zijn karakter moest hebben zei James: "Ik geloofde dat Scott's stem vooral commanderend moest zijn."

Zijn karakter bestuurde samen met Kaptein James T. Kirk, gespeeld door William Shatner en Mr. Spock (Leonard Nimoy) het ruimteschip: de Enterprise. Zij waren drie jaar de belangrijkste personen in de serie totdat de NBC het programma van de t.v. afhaalde door slechte kijkcijfers. In 1979 kwam het team weer bij elkaar toen zij het witte doek opgingen. Doohan was vooral bang dat mensen hem ook in echt gingen zien als Scotty en daarover klaagde hij tegen zijn tandarts. Deze reageerde als volgt: "Jimmy, je zult altijd Scotty blijven, ook na je dood. Als ik jou was zou ik er maar gewoon in meegaan." Doohan nam het advies ter harte en leefde sindsdien 'geweldig'. Hij bleef conventies van Star Trek liefhebbers bezoeken tot zijn tachtigste, toen hij ziek werd. Wel werd hij op die leeftijd nog vader van een dochtertje, Sarah.

Reacties


20-7-2005 22:41 door: Bobost Persoonlijk bericht
R.I.P.

6-8-2005 20:57 door: sindala Persoonlijk bericht
Na DeForest Kelley (Dr. McCoy) alweer de tweede van 'The Old Series', die het tijdelijke voor het eeuwige verwisselt. Maar Spock, Kirk, Sulu, Chekov en Uhura zijn nog onder ons !

RSS (Nieuws)

Filmgek Search Engine