A Christmas Story (1983)

Regie: Bob Clark
Herkomst: Verenigde Staten van Amerika, Canada
Genre Drama/Comedy
Speelduur: 94 minuten
Met: Melinda Dillon, Darren McGavin, Peter Billingsley
meer acteurs
7,5
Ralphie, een jonge jongen die opgroeit in de jaren '40, droomt ervan om een Red Rider BB geweer te hebben. Hij probeert de wereld er van te overtuigen dat die het perfecte kerstcadeau zou zijn. Hij stuit echter op weerstand bij zijn ouders, zijn lerares, en zelfs bij de Kerstman zelf.

Sinds 1985 wordt deze film rond de kerstdagen veelvuldig op de Amerikaanse tv uitgezonden. Sinds 1997 wordt de film vanaf kerstavond zelfs 24 uur achter elkaar uitgezonden op TNT en TBS. Het is met kerst altijd een van de best bekeken uitzendingen op kabeltelevisie.


Reacties


26-12-2019 00:06 door: sindala Persoonlijk bericht
Ik ben de laatste tijd een hele hoop kerstfilms aan het toevoegen en dan kom je al snel bij lijsten met de beste kerstfilms uit. Naast de gebruikelijke films als Home Alone, Scrooged, Christmas Vacation, A Christmas Carol, Miracle on 34th Street en It's a Wonderful Life staan daar ook veel films op waar je niet zo snel aan denkt, maar die ook op de een of andere manier de kerstsfeer uitstralen, zoals Die Hard, Lethal Weapon, Batman Returns, Trading Places en In Bruges. Naast bovengenoemde films vond ik in de top van die lijsten ook vaak A Christmas Story, een film waar ik nog nooit van gehoord had. Deze stond wel al in de database van Filmgek: EZ heeft deze in een ver verleden toegevoegd en de film heeft slechts één stem. Op IMDb heeft deze film meer dan 124.000 stemmen met een stemgemiddelde van 8, hoger dan Home Alone of Miracle on 34th Street.

De regisseur is Bob Clark en de films die ik van hem gezien heb zijn het gruwelijk slechte Rhinestone met Dolly Parton en Sylvester Stallone en verder Black Christmas, Sherlock Holmes: Murder by Decree, Loose Cannons en de twee Porky's-films, die allemaal best aardig maar niet meer dan dat zijn. De enige film van hem die ik meer dan een zesje geef is Turk 182!, die ik een dikke zeven gaf. Dat gaf dus niet veel hoop voor deze film, evenmin als het niet erg kerst-achtige verhaal van een jongetje dat met kerst een geweer wil hebben, maar door dat nogal rare verhaal en de hoge waarderingen was mijn interesse meteen gewekt. De film is bijna vanaf het begin heel erg grappig, maar bij de vechtpartij kreeg ik toch mijn twijfels. Dat was nergens voor nodig, want dit is werkelijk een geweldige kerstfilm! Er doen geen echt bekende acteurs in mee, maar ze spelen allemaal fantastisch. Vooral Peter Billingsley (Ralphie, het jongetje) en Melinda Dillon als zijn moeder zijn werkelijk fenomenaal. Een aanrader voor iedereen die houdt van mooie kerstfilms met een lach en een traan (nou goed, heel veel lachen en ook heel wat traantjes).

RSS (Nieuws)

Filmgek Search Engine