Psycho (1960)

Regie: Alfred Hitchcock
Herkomst: Verenigde Staten van Amerika
Genre Thriller
Speelduur: 109 minuten
Met: Anthony Perkins, Janet Leigh, Vera Miles
meer acteurs
8,0
Bediende Marion Crane werkt hard, maar verdient te weinig. Ze zou dolgraag gaan samenwonen met haar vriend Sam, maar ook hij moet rondkomen met een schamel loon. Op een dag krijgt ze van haar baas de opdracht een grote som geld naar de bank te brengen. In een vlaag van wanhoop besluit Marion zich het geld toe te eigenen en vervolgens slaat ze op de vlucht. Onderweg komt ze in een hevige storm terecht en moet ze noodgedwongen overnachten in het Bates Motel. Daar ontmoet ze Norman Bates, de mysterieuze, jonge eigenaar die een obsessie heeft voor zijn moeder.


Reacties


22-1-2010 15:34 door: mrdaan Persoonlijk bericht
Ik blijf het lastig vinden oudere films te beoordelen. In vergelijking met wat recent uitkomt is de film traag en weinig echt spannend. Echter het acteerwerk is bij vlagen echt geweldig en wanneer je de film in perspectief plaatst is deze geniaal.

spoiler:
Vooral de douchescene is natuurlijk legendarisch en later nog vaak nagedaan. Hetzelfde geldt voor de piepende violen die inmiddels onmiskenbaar aan het genre gekoppeld zijn.
Het is dan zelfs niet heel erg dat de psychologische ontknoping wat irreeel is. Het past wel bij de opkomende populariteit van het vakgebied psychologie in die tijd.


21-8-2013 17:17 door: filmfan Persoonlijk bericht
Ik snap bovenstaande reactie heel goed. De douche scene is deel van het filmerfgoed geworden. Iedereen kent het. De film sloeg destijds in als een bom. Op de aftiteling werd het publiek gevraagd de clou niet te verklappen. Naast het prachtige filmwerk (Je kunt het huis nog steeds bij Universl Studio's bewonderen) en het knap opbouwen van de spanning, droeg dat zeker bij aan het succes en de populariteit van de film.

RSS (Nieuws)

Filmgek Search Engine