5x2 (2004)

Alternatieve Titel: Cinq fois deux, 5 x 2: Five Times Two, Nous deux
Regie: François Ozon
Herkomst: Frankrijk
Genre Romantiek/Drama
Speelduur: 90 minuten
Met: Valeria Bruni Tedeschi, Stéphane Freiss, Géraldine Pailhas
6,9
Vijf maal twee. François Ozon belicht in vijf fasen de relatie van een hedendaags koppel, Marion en Gilles. Ozon begint echter bij het einde, hun scheiding, en vertelt stapsgewijs terug naar de teloorgang van hun liefde, de geboorte van hun kind, hun huwelijksfeest en uiteindelijk de aanzet tot een eerste romance. Zo kun je als kijker, ondanks het stuklopen van de relatie, toch nog met een happy end naar huis.
Ozon geeft geen duidelijke reden voor het stuklopen van deze relatie, zoals dat in werkelijkheid ook lang niet altijd duidelijk is.


Reacties


22-11-2004 22:29 door: Jacinthe Persoonlijk bericht
De film opent sterk en de eerste tweede delen vormen samen zowel qua inhoud als opbouw veruit het meest interessante gedeelte van dit vijfluik. De rest van de film is helaas een stuk minder bijzonder en raakt vooral naar het einde toe steeds meer ondergesneeuwd door een teveel aan cliches: vrouw moet bevallen maar man komt niet opdagen, man valt tijdens huwelijksnacht in slaap maar vrouw komt diezelfde nacht nog elders aan haar trekken. Daarbij heb je als kijker geen moment echt binding met (een van) de personages.

8-4-2005 16:41 door: Jinx Persoonlijk bericht
Ozon bewijst met 5X2 eens te meer dat hij een van de meest interessante filmers van deze tijd is.

12-10-2006 16:34 door: Sebo Persoonlijk bericht
Heel bijzonder hoe je met open ogen gemanipuleerd wordt. Je kijkt naar een slecht aflopende relatie, maar het verhaal wordt achterstevoren verteld (in vijf delen) zodat je met de romantische ontmoeting van de hoofdpersonen eindigt. Zo kan het dat de film toch een 'happy end' heeft. En terwijl je donders goed weet hoe de film begint (en de relatie dus eindigt) verlaat je de bioscoop met en goed gemoed, passende bij een echt 'happy ending'.

16-3-2009 10:39 door: sindala Persoonlijk bericht
De film heeft twee geweldige vondsten: doordat het verhaal achterstevoren wordt verteld heeft het een vrij happy end, omdat het begin van de relatie aan het einde van de film komt. Daarnaast worden slechts glimpjes van het leven van het stel getoond, zodat je de rest van het verhaal naar eigen inzicht kunt invullen, waarmee vrijwel elke kijker een ander idee over deze relatie heeft. Naast deze slimme scenariotruukjes zijn ook het mooie camerawerk en de goede acteerprestaties van hoofdrolspelers Valeria Bruni Tedeschi en Stéphane Freiss een genot om naar te kijken. Helaas heeft de film één groot minpunt, dat hierboven ook al door Jacinthe werd aangestipt. Je hebt als kijker geen moment binding met een van de personages. Door de gekozen structuur heb je maar weinig inzicht in de redenen van hun onrealistische, asociale en vaak onverklaarbare handelingen. Dit mag regisseur/scenarioschrijver François Ozon zichzelf aanrekenen, want als hij de rollen van de hoofdpersonages realistischer (niet noodzakelijk uitgebreider) had geschreven was dit een veel betere film geweest.

RSS (Nieuws)

Filmgek Search Engine