Der Untergang (2004)

Alternatieve Titel: Der Untergang - Hitler und das Ende des 3. Reichs. The Downfall: Hitler and the End of the Third Reich. Downfall.
Regie: Oliver Hirschbiegel
Herkomst: Italië, Oostenrijk, Duitsland
Genre Drama/Oorlog
Speelduur: 156 minuten
Met: Alexandra Maria Lara, Bruno Ganz, Corinna Harfouch
meer acteurs
8,1
Der Untergang vertelt het verhaal over de laatste dagen van Hitler in zijn bunker, alwaar hij schuilt voor de oprukkende geallieerden en russen. De film heeft duidelijk de ambitie de laatste dagen in de bunker van Hitler zo waarheidsgetrouw mogelijk weer te geven. Daarmee heeft de film meer oog voor de motieven van de mensen die in kleine ruimtes onder de grond de uitzichtloze en bloedige oorlog zo lang mogelijk gaande hielden. De oorlog zelf en de wreedheden die er werden gepleegd, zijn betrekkelijk ver weg vanuit de bunker bezien en derhalve ook in de film niet prominent gevisualiseerd.

De film heeft veel stof doen opwaaien vanwege het feit dat Hitler (Bruno Ganz) zeer goed wordt vertolkt. Bovendien is de film zeer gedetailleerd gemaakt op basis van oude foto’s, historisch werk van Fest en vele getuigenverklaringen.Reacties


6-11-2004 15:59 door: wilco Persoonlijk bericht
Een indrukwekkende film met een beklemmende sfeer, Bruno Ganz speelt erg overtuigend, het ene moment is Hitler bijna een gewone, lieve man en het andere moment praat hij weer over het uitroeien van hele bevokingsgroepen in een van z'n driftbuien en spreekt hij z'n trots uit dat hij Europa heeft ontdaan van het "joodse gevaar".
Het vergiftigen van haar 6 kinderen door Magda Goebbels is te erg voor woorden, de toekomst van je kinderen ontnemen omdat het derde rijk niet meer bestaat is wel erg egoistisch. Al met al is het een onheilspellende, drukkende film die de echte gebeurtenissen van de laatste dagen van Hitler zo historisch correct mogelijk probeert te benaderen, mede dankzij het uitstekende spel van de gehele cast, maar met name door Bruno Ganz, is Der Untergang een uitstekende film.6-11-2004 16:01 door: Gerwin Persoonlijk bericht
Een heel erg indrukwekkende film. Niet een film waar je vrolijk van wordt, maar wel eentje om goed over na te denken.

15-11-2004 09:21 door: Sebo Persoonlijk bericht
Ik heb geboeid gekeken, en was ook wel onder de indruk, maar toch vond ik hem als film minder geslaagd. Hij was naar mijn bescheiden mening soms wat te dik aangezet. Het was beslist niet nodig om in het begin in te zoomen op het zenuwwachtige handje van Hitler, het handje kwam nog wel tien keer in beeld. En zo waren er meer van deze nodeloze momenten te bespeuren. Jammer, maar wat er overblijft is nog steeds zeer indrukwekkend. Een oorlogsfilm zonder helden zie je niet vaak.

20-11-2004 22:30 door: EZ Persoonlijk bericht
Een geweldige film die een diepe indruk op mijn naliet. Vooral in het achterhoofd houdende dat alle gebeurtenissen gerecontrueerd zijn naar de waarheid. Bruno Ganz deed het perfect als Hitler. Hij beelde de waanzin die Hitler dreef perfect uit. Iedereen verliet na de film heel stil de bioscoopzaal, allemaal zwaar onder de indruk.

7-12-2004 00:47 door: mrdaan Persoonlijk bericht
Misschien dat ik in de verkeerde zaal zat, maar die stilheid viel wel mee. Ik ben het ook wel met Sebo eens dat het hier en daar te dik was aangezet. Daarnaast blijft de film vrij plat. Er is weinig identificatie met de hoofdpersonen. Al met al was deze film een zeer aardige reconstructie, met goede acteurs.

7-12-2004 09:24 door: Bregje Persoonlijk bericht
mrdaan schreef:
Er is weinig identificatie met de hoofdpersonen.
Dat lijkt me in dit geval ook wel héél ambitieus.


22-1-2005 16:55 door: Karel Gits Persoonlijk bericht
Der Uuntergang, wat een prachtge film.
Ik moet zeggen dat hier in België géén muis meer piepte na de film. Het is dan ook een héél emotionele en diepgaande film die de weerzinwekkende Hitler in zijn laatste dagen weergeeft.
Bruno Ganz had de moeilijke taak om dit beest neer te zetten en heeft daar enorm diep moeten voor gaan. Geef die man toch een Oscar!

Greetz

29-1-2005 12:32 door: Jinx Persoonlijk bericht
Het scenario v/d film geschreven door producent Bern Eichinger is gebaseerd op 2 boeken.
Bis zur letzten Stunde de getuigenis van Hitlers secretaresse Traudl Junge.
Der Untergang de wetenschappelijke studie v/d bekende historicus Joachim Fest over Hitlers laatste dagen.
Verder een zeer indrukwekkende film.

27-2-2005 15:02 door: Fred Persoonlijk bericht
Indrukwekkend is wel een goede omschrijving. Ik vind alleen het optreden van Bruno Ganz als Hitler zwaar over the top. Ik vond dat hij speelde alsof hij in het theater staat. Net iets te overdreven geacteerd, waardoor de scenes met Hitler erin juist weinig indruk maakten. Toegegeven, het is niet makkelijk om Hitler te spelen en de gelijkenis is groot, maar de manier van spreken kwam erg onnatuurlijk op mij over. Hij praatte alsof hij constant tegenover een groot publiek zat,ook al was hij alleen met Eva. Ik zat ook pas echt de film na de dood van Hitler. Desalniettemin een acht voor een indrukwekkende, interessante en knap gemaakte film.

1-7-2005 22:20 door: sindala Persoonlijk bericht
Hoewel ik de film niet 'indrukwekkend' vond en ook de sfeer niet 'beklemmend', zoals hierboven een paar keer werd geschreven, vond ik het wél een erg goede film. Sterk gespeeld drama en prachtig in beeld en geluid gebrachte oorlogshandelingen.

Hopelijk wordt er nog eens een voorafgaand deel gemaakt, waarin de opkomst van Hitler's afschuwelijke nazi-terreur wordt behandeld.

3-8-2005 23:09 door: Swendler Persoonlijk bericht
Ik heb gehoord dat sommige mensen Hitler als een te gevoelig persoon wordt neergezet. Maar ik denk dat dat de film juist beter maakt. Inderdaad, een van de betere films (zeker de beste Duitse). De film, vooral het fragment met Magda Goebbels, en dat kind dat tegenstribbeld) heeft me erg ontroerd.

17-9-2005 00:41 door: tim_oe Persoonlijk bericht
complimenten voor de hoofdrolspeler, zeer overtuigend gespeeld. film is naar mijn mening iets te langdradig

31-5-2007 17:54 door: Bianca Persoonlijk bericht
laat ik beginnen met deze film een topfilm te noemen. Deze Bruno Ganz heeft het echt fantastisch gedaan, echt super. Te theatraal, overgeacteerd.......kijk eens..dat heeft ie dus goed neergezet.

3-10-2013 21:22 door: filmfan Persoonlijk bericht
Een film die je bij de strot grijpt. [De scenes waarin Magda Goebbels haar kinderen vermoord zijn ijzingwekkend./]
Ik heb gehoord dat het gezicht van Bruno Ganz een computerbewerking heeft ondergaan om meer op dat van Hitler te lijken. Of het waar is, weet ik niet

RSS (Nieuws)

Filmgek Search Engine