2001: A Space Odyssey (1968)

Regie: Stanley Kubrick
Herkomst: Verenigde Staten van Amerika, Verenigd Koninkrijk
Genre SF/Speelfilm
Speelduur: 156 minuten

Acteurs:
7,3
De mensheid vindt een voorwerp op de maan en gaat, met behulp van supercomputer HAL op ruimtereis. HAL heeft echter zijn eigen plannen met de missie.


Reacties


6-2-2005 04:04 door: Don Gertus Persoonlijk bericht
Kubrick's beste! En dat zegt heel wat.

2-3-2005 09:03 door: sindala Persoonlijk bericht
Hij viel me wat tegen : het trage tempo kan nog wel vergeven worden, maar die vreselijk bombastische strauss-muziek irriteerde me de hele film. Verder is de film erg lang voor een in weze simpele verfilming van het boek van Arthur C. Clarke, dat ik ook al niet erg bijzonder vond.

2-3-2005 10:25 door: Bregje Persoonlijk bericht
sindala schreef:
Hij viel me wat tegen : het trage tempo kan nog wel vergeven worden, maar die vreselijk bombastische strauss-muziek irriteerde me de hele film. Verder is de film erg lang voor een in weze simpele verfilming van het boek van Arthur C. Clarke, dat ik ook al niet erg bijzonder vond.
Ai, ai, ai: jij durft. Wordt er eindelijk eens een intelligente science fiction film gemaakt, met emoties, en sfeer, en levensfilosofieën, in plaats van enkel open zoevende deuren en strakke pakjes en dan heb jij het over lengte en traagheid?! En wat is in godsnaam een 'niet simpele verfilming'?


2-3-2005 10:57 door: Sebo Persoonlijk bericht
Inderdaad. 2001 is zo onbegrijpbaar dat het predikaat ‘simpele verfilming’ wat misplaatst is. Het tempo was inderdaad laag, en er was pompeuze muziek van Strauss. Heerlijk! Ik vond het loerende ook van HAL fantastisch. De afhankelijkheid van de bemanning van deze superintelligente maar onbetrouwbare geest die almaar zwijgzamer wordt was geweldig spannend.

2-3-2005 11:41 door: cyberbork Persoonlijk bericht
Ik denk dat ik Sindala wel begrijp. Als je deze film als een pure sience fiction film gaat kijken, ja dan is het een magere film. MAAR als je het als een drama/thriller ziet is het een absoluut meesterwerk. En ook absoluut een meesterwerk van Kubrick. Nu ik er over nadenk is deze film eigenlijk zo goed, dat het plaatsen in een hokje van deze film, eigenlijk afbraak doet aan de kwaliteit.
Een film voor diegene die de behoefte heeft om kunst in een bewegende vorm te zien.

2-3-2005 12:10 door: Bregje Persoonlijk bericht
cyberbork schreef:
Als je deze film als een pure sience fiction film gaat kijken, ja dan is het een magere film. MAAR als je het als een drama/thriller ziet is het een absoluut meesterwerk.
Kom nou, het is helemaal geen drama/thriller! Volgens mij is het etiket 'science fiction' uitstekend op zijn plaats. Of mag de standaard Hollywood invulling van science fiction gaan bepalen welke vorm een "pure" sf film moet aannemen?!


2-3-2005 12:25 door: sindala Persoonlijk bericht
Is deze film soms heilig ofzo ? Dat is dan niet aan de puntenwaardering te zien. Overigens vond ik het middengedeelte aan boord van de Discovery 1 best genietbaar, al was dat ook te lang.

26-12-2006 03:57 door: Mebert Persoonlijk bericht
Briljant!

13-1-2007 21:55 door: Bianca Persoonlijk bericht
Traag, mooie muziek dat wel.

21-3-2007 13:19 door: Tachyon Persoonlijk bericht
Laat het aan Kubrick over om het detail tot in de puntjes perfect over te brengen. En dat in 1968! Okay de film is inderdaad wel traag, en tegen het einde wordt het allemaal wel erg vaag en nogal een anti-climax.

RSS (Nieuws)

Filmgek Search Engine