Soljaris (1972)

Alternatieve Titel: Solaris. Solyaris.
Regie: Andrei Tarkovsky
Herkomst: Rusland
Genre SF
Speelduur: 170 minuten
Met: Natalya Bondarchuk, Nikolai Grinko, Donatas Banionis
8,6
Als een psycholoog aankomt op een ruimtestation dat een baan maakt om de planeet Solaris, ontdekt hij dat de commandant van een expeditie naar de planeet op mysterieuze wijze overleden is. Er doen zich ook enkele andere vreemde gebeurtenissen voor, zo verschijnen oude kennissen van de crew ter plekke, van wie sommigen al dood zijn. Van deze film is een remake gemaakt in 2002 onder de naam Solaris.


Reacties


2-9-2004 09:33 door: Sebo Persoonlijk bericht
Drie uur nemen voor een science ficton verhaal zonder enige actiescenes: zo hoort het! Natuurlijk heeft een ruimteschip een houten lambrizering en een bibliotheek inclusief buste van Aristoteles aan boord. Prachtig.

3-5-2006 23:48 door: sindala Persoonlijk bericht
Ik wilde deze film al een hele tijd zien, omdat ik zowel het boek van Stanislaw Lem al had gelezen en ook de herverfilming met George Clooney al gezien had. Ik moet eerlijk zeggen dat deze film me erg heeft verrast. Zeker na de deceptie van 2001 (die me, toen ik hem uiteindelijk zag behoorlijk tegenviel).

Ik heb even moeten denken hoe ik dit op zou schrijven en ik ben er nog niet helemaal uit, maar ik waag toch maar een poging: Solyaris was een mooie en intense beleving, vergelijkbaar met La Dolce Vita en Fallen Angels. Dat lijken op het eerste gezicht totaal andere films en ik kan het dan ook moeilijk onder woorden brengen, maar volgens mij komen deze films het dichtst bij de beleving van het lezen van een goed boek.

Wel een beetje jammer van het eerste stukje (dat riviertje). Ik begrijp wel dat de regisseur daarmee wil zeggen: laat je meevoeren (net als de hoofdpersoon in de film), maar dat had de film eigenlijk niet nodig.

RSS (Nieuws)

Filmgek Search Engine