Spectral (2016)

Regie: Nic Mathieu
Herkomst: Verenigde Staten van Amerika
Genre SF/Actie/Thriller
Speelduur: 107 minuten
Met: James Badge Dale, Emily Mortimer, Ursula Parker
meer acteurs
6,4
Darpa-onderzoeker dr. Mark Clyne wordt naar het onrustige Moldavië gestuurd om vreemde beelden op door hem ontworpen militaire spectraalbrillen te onderzoeken. Aldaar blijken geestachtige wezens die enkel door deze brillen zichtbaar zijn schijnbaar willekeurig mensen te doden door hen enkel aan te raken. Het leger heeft geen idee waar het hier om gaat, de lokale CIA-agente Fran Madison denkt dat het om hightech-camouflagepakken gaat en de lokale bevolking zegt dat het de geesten van de oorlogsdoden zijn. Clyne gaat wetenschappelijk aan de slag om uit te zoeken waar het hier om gaat en ontdekt dat deze spookachtige wezens zich ook aan bepaalde natuurkundige wetten houden, waardoor hij begint te vermoeden waar ze het tegen moeten opnemen. Intussen overspoelen de dodelijke wezens de stad en blijken vuurwapens en explosieven niets tegen hen uit te richten.


Reacties


11-12-2016 07:22 door: sindala Persoonlijk bericht
Geen standaard monsterfilm, maar een inventief verhaal dat ook goed wordt uitgewerkt. Ik weet niet wat het budget was van deze film, maar hij ziet er behoorlijk duur uit, met een realistisch aandoende oorlogslocatie, sterke effecten en prachtige uitziende technische apparatuur, wapens en voertuigen.

De film is zoals gezegd erg origineel en ik kan me geen gelijksoortige film voor de geest halen waarmee ik Spectral kan vergelijken. Het begin heeft wel wat weg van Black Hawk Down of Aliens, met elite-soldaten op een onderzoeks- en reddingsmissie, maar het vervolg is totaal anders dan wat ik ooit eerder heb gezien.

De film werd gemaakt door Legendary en Universal, maar door voor mij onbegrijpelijke redenen niet in de bioscoop uitgebracht, waarna deze door Netflix werd aangekocht. De enige reden die ik kan bedenken is dat men niet wist hoe men de film in de markt moest zetten, omdat deze zo anders is.

12-12-2016 18:08 door: sindala Persoonlijk bericht
Aanvulling: het budget was blijkbaar 70 miljoen, die bijna helemaal zijn opgegaan aan de geweldige visuele effecten van vijfvoudig Oscarwinnaar Weta, bekend van hun werk in The Lord of the Rings, The Hobbit, King Kong en Avatar.

RSS (Nieuws)

Filmgek Search Engine