The Great Dictator (1940)

Regie: Charles Chaplin
Herkomst: Verenigde Staten van Amerika
Genre Comedy
Speelduur: 124 minuten
Met: Charles Chaplin, Paulette Goddard, Jack Oakie
8,2
In de eerste film van Charles Chaplin met geluid, speelt Chaplin zowel de megalomane dictator Adenoid Hynkel als een joodse barbier die na een verblijf van 12 jaar in een oorlogshospitaal (met geheugenverlies) terugkeert naar zijn oude leven. De naieve barbier verbaast zich over de toestand in nazi-Duitsland en wordt tenslotte door stom toeval aangezien voor de 'great dicator' waardoor hij de kans krijgt een iets andere eindspeech te geven dan men van Hynkel gewend was. Door de film werd Chaplin in Amerika beschuldigd van commmunistische sympathieen. Hynkels ballet met de wereldbol en het bezoek van Benzino Napaloni (diktator van Bacteria) zijn hoogtepunten uit de filmgeschiedenis geworden.
De openingstekst:
"This is the story of the period between two world wars - an interim during which insanity cut loose, liberty took a nose dive, and humanity was kicked around somewhat."


Reacties


4-8-2006 22:09 door: sindala Persoonlijk bericht
Dit was toch wel een erg leuke film, ook al is ie dan met Charlie Chaplin. (Toch jammer dat hij in elke film weer rondloopt met een veel te groot ego, want dat is toch telkens weer irritant. Geef mij maar Harold Lloyd of Laurel & Hardy.)

30-12-2012 20:10 door: putdeksel Persoonlijk bericht
Dat ego van m is geheel terrecht... deze man heeft grootse dingen gedaan in de film wereld. hij was niet alleen een briljant acteur, maar ook regisseerde hij zijn films en componeerde hij de film muziek vrijwel altijd zelf.

RSS (Nieuws)

Filmgek Search Engine