Video Nasties: Moral Panic, Censorship & Videotape (2010)

Regie: Jake West
Herkomst: Verenigd Koninkrijk
Genre Documentaire
Speelduur: 72 minuten
Met: Julian Petley, Neil Marshall, Emily Booth
meer acteurs
7,0
De Britse filmkeuringsdienst BBFC was niet voorbereid op de snelle opkomst van films op videocassette in de jaren 70-80 van de 20e eeuw. Gewelddadige films van voornamelijk Amerikaanse en Italiaanse makelij werden in korte tijd populair. In 1983 werd een lijst van 72 films opgesteld, de zogenaamde "Video Nasties". 39 films op deze lijst werden uiteindelijk verboden, waaronder "The Driller Killer", "Faces of Death" en "Cannibal Holocaust". Andere films op de lijst zoals "The Evil Dead", "Mountain of the Cannibal God" en "The Beyond" werden na aanpassingen in de film vrijgegeven.


Reacties


28-7-2014 20:35 door: sindala Persoonlijk bericht
Leuke docu over een beschamend hoofdstuk in de Britse geschiedenis. Het is bijna niet te geloven, maar een videodistributeur (uiteraard een kleine, de grote werden met rust gelaten) kreeg anderhalf jaar gevangenisstraf en de verboden films werden in beslag genomen en verbrand! Achteraf blijkt ook dat het zogenaamde parlementair onderzoek vol leugens zat: zo zou 40% van de vijfjarigen al een "Video Nastie" hebben gezien. En dat is pas 30 jaar geleden gebeurd in een zogenaamd beschaafd land.

Maar goed, nu weet ik wel welke film mijn geschiedenisleraar jaren geleden bedoelde toen hij een gruwelijke oorlogsfilm beschreef in de klas. Binnenkort de films maar eens toevoegen die nog niet in onze database staan.

RSS (Nieuws)

Filmgek Search Engine