Sink the Bismarck! (1960)

Regie: Lewis Gilbert
Herkomst: Verenigd Koninkrijk
Genre Oorlog
Speelduur: 97 minuten
Met: Kenneth More, Dana Wynter, Carl Möhner
meer acteurs
7,0
Slagschip The Bismack wordt in 1939 te water gelaten door de Duitsers. In 1940 wordt het opgesloten in de werf in Noorwegen, waar het echter in 1941 uit weet te breken en te ontsnappen. Het is op dat moment het grootste marine slagschip ter wereld. Het geschut is het zwaarste wat er is met het verste bereik en daardoor is de Bismarck een enorme bedreiging voor de tegenstanders op zee. Als de Engelsen horen dat de Bismarck uit Noorwegen vertrokken is, moeten ze alles doen om hun vloot bij elkaar te krijgen en te zorgen dat de Bismarck niet de macht over de zeeën.

In Engeland wordt Kapitein Jonatan Shepard (Kenneth More) aangesteld om de geallieerde vloot te hergroeperen. Dan krijgt hij een bevel van Churchill: "Sink The Bismarck!". Maar dit is moeilijker dan gedacht. Dichte mist zorgt op zee en in de lucht voor slecht zicht. Hierdoor weet Shepard niet welke koers de Bismarck zal nemen. Hij heeft vier mogelijke optie en al die vaarroutes moeten dus gedekt zijn om de Bismarck te kunnen lokaliseren. Shepard is een koude kikker en is niet erg geliefd bij zijn nieuwe personeel. Hij komt net nieuw binnen, maar weet de sfeer al behoorlijk te veranderen. Maar omdat hij gevoelloos lijkt, weet hij wel zijn hoofd erbij te houden en lukt het hem om de Britse vloot in de buurt van de Bismarck te krijgen. Wat hij echter niet kan voorkomen is dat het grootste slagschip van de Britse vloot, The Hood, uit het water wordt geblazen door de Bismarck. De wereld heeft nu kennisgemaakt met de vuurkracht van The Bismarck.

De Britse vloot wordt gehergroepeerd en de marine luchtmacht wordt erbij gehaald. Hierbij wordt Shepards zoon tijdens een aanval op de Bismark vermist, maar zelfs nu geeft Shepard geen krimp. De Bismarck koerst ondertussen richting de Duitse marine om vanuit zee steun te geven aan de landmacht. Echter, ten koste van vele levens, weten drie Britse schepen met behulp van de marine luchtmacht het roer van de Bismarck te raken waardoor het bijna stuurloos wordt en cirkels begint te varen. De Bismarck kan nu niet meer richting de Duitse marine varen. De Britse marine blijft aanvallen en na dat er nog vele slachtoffers vallen krijgen ze hulp Britse torpedobootjagers. Deze weten torpedo's af te vuren, die er voor zorgen dat de Bismarck kapseist en uiteindelijk zinkt.


RSS (Nieuws)

Filmgek Search Engine