The Phantom Carriage (1921)

Alternatieve Titel: Körkarlen. De voerman des doods.
Regie: Victor Sjöström
Herkomst: Zweden
Genre Horror/Fantasy/Drama
Speelduur: 108 minuten
Met: Victor Sjöström, Hilda Borgström, Astrid Holm
meer acteurs
7,0
Op oudejaarsavond vraagt de zieke Edit haar moeder om David Holm te vragen haar de bezoeken op haar sterfbed. De alcoholistische David is intussen met twee drinkvrienden op het kerkhof, waar ze het over de spookkoets hebben. Volgens de legende moet de laatste zondaar die elk jaar sterft een jaar lang de zielen van de overledenen ophalen. Als David weigert Edit op te zoeken krijgt hij ruzie met zijn vrienden en in het daaropvolgende gevecht komt David om het leven, op de laatste slag van het laatste uur van het jaar. De spookkoets arriveert en de koetsier is zijn vriend George, die vorig jaar is overleden. George toont zijn vriend in flashbacks diens leven en laat hem zien hoe egoïstisch en gemeen hij is geweest.

Gebaseerd op de gelijknamige roman van Selma Lagerlöf.


Reacties


31-1-2014 09:19 door: sindala Persoonlijk bericht
Deze film heeft naar men zegt een grote invloed gehad op de Zweedse filmmaker Ingmar Bergman. Zijn beeld van de dood uit The Seventh Seal is duidelijk uit deze film afkomstig.

Zeker voor door die tijd heeft de film een opmerkelijk ingewikkelde verhaalstructuur en prachtige effecten. Het verhaal is erg triest en tragisch, iets wat je in die tijd vaker zag. Broken Blossoms or The Yellow Man and the Girl (1919) bijvoorbeeld had ook zo'n in- en intriest verhaal.

RSS (Nieuws)

Filmgek Search Engine