Droom en Daad (2012)

Alternatieve Titel: Dream & Deed
Regie: Annette Apon
Herkomst: Nederland
Genre Documentaire
Speelduur: 74 minuten
Met: onbekend
In de periode 1891-1927 maakt Henriette Roland Holst een dramatische ontwikkeling door. Als aankomend dichteres uit een gegoed burgerlijk milieu stort ze zich vol idealisme en overgave in de arbeidersbeweging. Maar binnen de verschillende socialistische partijen vindt een heftige richtingenstrijd plaats, waarin Henriette niet gemakkelijk haar plek vindt. Als ze na een reis door de Sovjet Unie ontgoocheld terugkomt, voelt ze zich bij geen enkele linkse partij meer thuis. Later zal ze terugblikken op deze tijd in haar biografie "Het vuur brandde voort".

De film reconstrueert deze periode aan de hand van oud filmmateriaal, gecombineerd met teksten van Henriette Roland Holst zelf: flarden uit brieven, gedichten, toespraken en boeken, spaarzaam aangevuld door een persoonlijk commentaar van de filmmaker.
Filmmateriaal waar Henriette zelf op te zien is bestaat niet uit die periode. Maar er is prachtig materiaal dat een veelzijdig en onbekend beeld van die tijd geeft. En anders dan veel mensen denken is dat lang niet altijd zwart-wit materiaal: sommige beelden zijn buitengewoon fraai ingekleurd.
Daarnaast zijn er recente beelden van de Buissche Heide, de plek waar Henriette Roland Holst iedere zomer verbleef en gasten uit binnen- en buitenland ontving.


RSS (Nieuws)

Filmgek Search Engine