Een bijzondere dag (1977)

Alternatieve Titel: Una giornata particolare. Une journée particulière. A Special Day.
Regie: Ettore Scola
Herkomst: Italië, Canada
Genre Drama/Geschiedenis/Oorlog
Speelduur: 101 minuten
Met: Sophia Loren, Marcello Mastroianni, John Vernon
8,8
8 mei 1939. Hitler is op bezoek in Rome om vriendschap te sluiten met Mussolini. De Romeinse huisvrouw Antonietta heeft geen zin om dit tweetal toe te gaan juichen. In dezelfde huurkazerne is zij niet de enige. Ook Gabriele, een net vanwege zijn homoseksualiteit ontslagen radiomedewerker is thuis gebleven. Hij wacht af of ze hem komen halen. De grauwe dagen vlak voor de Tweede Wereldoorlog.


Reacties


27-7-2015 11:20 door: FritsFlits Persoonlijk bericht
Een meesterwerk.
Una giornata particolare is de originele titel, en A Special Day voor oa USA.

28-7-2015 21:03 door: Tachyon Persoonlijk bericht
Klopt, maar we voeren hier meestal de internationale titel als eerste, omdat vaak genoeg de film onder die titel vermeld wordt in programmagidsen.

29-7-2015 11:53 door: FritsFlits Persoonlijk bericht
Deze film is op tv geweest maar toch echt onder de originele titel zoals ook in de gids stond vermeld.
Het is verder ook niet zo belangrijk, al lijkt het me wel handig om de release titel te kiezen.

29-7-2015 15:10 door: sindala Persoonlijk bericht
FritsFlits schreef:
Het is verder ook niet zo belangrijk, al lijkt het me wel handig om de release titel te kiezen.

Tsja, hoe ver ga je daar dan in. Bijvoorbeeld de film Hero heeft op diverse sites de hoofdtitel Ying xiong, maar dan weet behalve een Chinees niemand om welke film het gaat. Ook in de gids is er geen peil op te trekken welke titel wordt gebruikt: soms wordt de originele titel vermeld en soms de Engelse. Wat betreft deze film: ik zag net dat dit een Canadees-Italiaanse film is dus ik heb er ook maar even de Franse titel bijgezet. Ik weet niet of deze film hier destijds onder de Italiaanse titel in de bioscoop kwam, want in die tijd werden films ook vaak onder een Nederlandse titel uitgebracht. Persoonlijk vind ik een Nederlandse of Engelse hoofdtitel wel handig, want in andere talen is het vaak moeilijk te lezen. De titel in de oorspronkelijke taal of talen staat er toch ook bij, dus bij het zoeken naar een bepaalde film maakt het niets uit.

29-7-2015 17:34 door: FritsFlits Persoonlijk bericht
Het gaat nu over deze film en die is onder filmliefhebbers erg bekend onder de originele titel. Ik heb deze film nog nooit in de programmagids onder A Special Day gezien.

29-7-2015 19:38 door: sindala Persoonlijk bericht
Ik heb ontdekt dat de Nederlandse titel destijds "Een bijzondere dag" was, dus die heb ik nu als hoofdtitel neergezet. Persoonlijk heb ik van de Italiaanse titel nog nooit gehoord (die ook nog bijna onuitspreekbaar is), maar ik heb dan ook niet zoveel films met La Loren gezien.

RSS (Nieuws)

Filmgek Search Engine