The Pianist (2002)

Alternatieve Titel: Der Pianist. Le pianiste.
Regie: Roman Polanski
Herkomst: Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk
Genre Drama/Oorlog
Speelduur: 150 minuten
Met: Adrien Brody, Thomas Kretschmann, Frank Finlay
meer acteurs
8,2
Op 23 september 1939 speelt de jonge pianist Wladyslaw Szpilman (Adrien Brody) voor de radio ‘Nocturne in d-mineur’ van Chopin terwijl de Duitsers Warschau plat bombarderen. Een half uur na afloop van dit optreden wordt ook het gebouw van de Poolse omroep geraakt en is de zender definitief uit de lucht.

De consequenties van de erop volgende Duitse bezetting zijn voor de inwoners van Warschau afschuwelijk: het getto, de joodse opstand, de deportaties. Terwijl zijn volledige familie en vele vrienden worden uitgemoord, overleeft Szpilman in de ruïnes van zijn geliefde stad.

Opmerkelijk is dat hij daarbij niet alleen hulp krijgt van Poolse verzetsstrijders, maar ook van de Duitse officier Wilm Hosenfeld (Thomas Kretschmann).

Roman Polanski confronteert ons in dit waargebeurde oorlogsdrama met het leed, de uitzichtloosheid, de hoop en de keuzes van Wladyslaw Szpilman wiens boek en leven als basis fungeerde voor deze film.

Winnaar van de Gouden Palm in 2002, en de César (de nationale Franse filmprijs) en BAFTA (de belangrijkste Britse filmprijs) voor beste film in 2003.


Reacties


20-4-2005 10:13 door: Bobost Persoonlijk bericht
Dan is er ook geen reclame tussendoor of wel?

17-9-2005 00:44 door: tim_oe Persoonlijk bericht
mooi acteer en filmwerk

RSS (Nieuws)

Filmgek Search Engine