Dancer in the Dark (2000)

Regie: Lars von Trier
Herkomst: Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Denemarken
Genre Muziek/Drama
Speelduur: 127 minuten
Met: Björk, Catherine Deneuve, Peter Stormare
7,5
Het is 1964. De Oost-Europese Selma (Björk) emigreert met haar zoon Gene naar Amerika. Ze werkt dag en nacht in de fabriek voor het bestaan van haar zoon. Selma ziet slecht en heeft een erfelijke ziekte waarbij ze uiteindelijk blind zal worden. Gene heeft deze ziekte ook. Selma spaart haar geld om een toekomstige oogoperatie voor Gene te betalen. Desondanks heeft Selma genoeg levensenergie. Elke avond repeteert ze haar rol 'Maria' voor de musical 'Sound of Music' in een theater. Hoewel ze niet goed kan zien, gaat ze ook graag naar de film. Vriendin Kathy gaat dan vaak mee om Selma te vertellen wat er op het scherm te zien is. In de glamourwereld van films en theater kan Selma haar eigen leven even vergeten en voor een moment gelukkig zijn.


Reacties


20-5-2004 15:12 door: Cannon Persoonlijk bericht
Hoe kan Lars zo laag gewaardeerd worden?
Dit is best een aangrijpend drama.

22-9-2004 15:43 door: Sebo Persoonlijk bericht
Ik vermoed dat sommige mensen niet zo goed tegen Bjork kunnen. Daarbij vind ik het drama hier ook wel heel erg vet aangezet. Maar subtiliteit is nooit Von Trier's beste eigenschap geweest (neem bijvoorbeeld 'Breaking the Waves')

22-9-2004 22:58 door: Edwin Persoonlijk bericht
Weer een "tragische vrouw" van Lars von Trier. Ik vond de film een ontzettende tranentrekker, zeer dramatisch, in de slechtste zin van het woord.

17-11-2004 23:05 door: Bregje Persoonlijk bericht
Ik ben geen Bjork-fan, en ook geen L. van trier-fan. En al helemaal geen musical-fan. Maar de combinatie van deze drie is toch sterk. Het drama lag er inderdaad dik bovenop, zo dik dat ik eraan voorbij keek en vond dat de film niet zozeer ging over het onafwendbare drama maar over (verbeeldings-)kracht. Vooral de scene van het zingen in de cel vond ik erg mooi. Ik was onder de indruk van deze film, maar het vreemde is dat ik hem nooit meer hoef te zien, en ook de cd die ik ervan kocht draai ik nooit.

23-11-2004 18:16 door: E V Persoonlijk bericht
Bijzondere en aparte musical die veel prijzen heeft gewonnen. Goed spel van Bjork die ook zingt in haar eigen speciale stijl en van Catherine Deneuve. Yep, weer een amazing film van Lars von Trier.

17-12-2004 19:39 door: Bram Persoonlijk bericht
Zeer aangrijpend drama. Bjork speelt inderdaad zeer goed en het zijn ook leuke liedjes. Een film met een fantastisch verhaal (hoewel de emoties soms wel heel hoog oplopen).

5-2-2005 12:38 door: Jinx Persoonlijk bericht
Sorry maar ik was niet opgewassen tegen het gekrijs van Bjork.

22-8-2010 19:06 door: sindala Persoonlijk bericht
Een aangrijpend verhaal en een erg goed gespeelde hoofdrol van Björk, met inderdaad leuke liedjes. De vele musical-intermezzo's horen dan wel bij het verhaal maar waren aan mij niet zo besteed, evenmin als het soms tenenkrommende melodrama. Maar het basisverhaal en de acteerprestaties waren gewoon goed. Een half uur minder musicalgedoe en ik had zeker een hoger punt gegeven, maar ook nu was het zeker een dikke 7 waard.

RSS (Nieuws)

Filmgek Search Engine