Millennium: Mannen die vrouwen haten (2009)

Alternatieve Titel: Män som hatar kvinnor. Millennium: Part 1 - Men Who Hate Women. The Girl with the Dragon Tattoo. Milennium: mannen die vrouwen haten.
Regie: Niels Arden Oplev
Herkomst: Zweden
Genre Thriller
Speelduur: 145 minuten
Met: Michael Nyqvist, Noomi Rapace, Lena Endre
meer acteurs
8,0
Twee tegenpolen, Mikæl Blomkvist en Lisbeth Salander. Hij is een charmante man en een kritische journalist van middelbare leeftijd, en uitgever van het tijdschrift Millennium. Zij is een jonge, gecompliceerde vrouw met zwartgeverfd haar, piercings en tatoeages, én een uitermate goede hacker. Samen vormen ze een ongewoon, maar sterk team. Mikæl wordt benaderd door oud-zakenman Henrik Vanger. Veertig jaar geleden is de zestienjarige Harriët Vanger op mysterieuze wijze verdwenen en vermoedelijk vermoord. De zaak is echter nooit opgelost en inmiddels verjaard. Toch wil Henrik Vanger graag dat Mikæl zich hier nog eens op stort. Aanvankelijk lijkt het onderzoek nergens op uit te lopen. Totdat Mikæl met hulp van Lisbeth op een spoor stuit dat rechtstreeks naar een zeer duister en bloedig familiegeheim voert.

De film won in 2010 de Gouden Kever ofwel Guldbagge (de nationale Zweedse filmprijs) voor beste film en werd vervolgd door Millennium 2: De Vrouw die met Vuur speelde (2009) en Millennium 3: Gerechtigheid (2009).


Reacties


16-1-2010 14:30 door: Fred Persoonlijk bericht
De film gezien vlak nadat ik de boeken uit had. Daardoor misschien wat moeilijk te beoordelen omdat de spanning al weg was.

10-10-2010 20:19 door: sindala Persoonlijk bericht
Fred schreef:
De film gezien vlak nadat ik de boeken uit had. Daardoor misschien wat moeilijk te beoordelen omdat de spanning al weg was.

Ik heb ook pas kort geleden de boeken gelezen, maar vond de film desondanks spannend. Verder vond ik het heel knap dat de film dezelfde sfeer uitademt als in de boeken, iets wat bijna nooit lukt. En verder waren de acteurs absoluut geweldig! Lisbeth Salander, Henrik Vanger, Erika Berger, Isabella Vanger, Harriet Vanger en Christer Malm waren echt precies zoals ik ze me had voorgesteld in de boeken. Mikael Blomkvist, Nils Bjurman en Martin Vanger waren dan wel iets anders dan ik had verwacht, maar speelden toch heel goed. Ik ben nu wel heel erg benieuwd naar de andere delen!

RSS (Nieuws)

Filmgek Search Engine