Ghost in the Shell (2017)

Regie: Rupert Sanders
Herkomst: Verenigde Staten van Amerika
Genre SF/Misdaad/Drama
Speelduur: 107 minuten
Met: Scarlett Johansson, Pilou Asbæk, Michael Pitt
meer acteurs
6,8
Majoor Motoko Kusanagi is een van de beste agenten van de Japanse veiligheidsdienst Public Security Section 9. Hoewel ze eruit ziet als een mens is ze in werkelijkheid een cyborg, een robot met enkel haar hersenen als levend weefsel. Ze zit met haar collega achter de poppenspeler aan: een hacker die het brein van een mens kan overnemen en deze dan kan laten doen wat hij wil.

Live actionfilm, gebaseerd op de manga van Masamune Shirow uit 1989, waarvan al eerder de gelijknamige anime werd gemaakt.


Reacties


9-8-2010 18:19 door: sindala Persoonlijk bericht
Steven Spielberg werd in eerste instantie genoemd als regisseur, maar dat is niet meer zeker. Dreamworks heeft inmiddels scenarioschrijver Jamie Moss vervangen door Laeta Kalogridis. Zij schreef al eerder de scenario's voor Night Watch: Nochnoi Dozor, Alexander, Pathfinder en Shutter Island, en zal naar verluidt ook het scenario voor James Camerons "Battle Angel" gaan schrijven. De anime van Ghost in the Shell vond ik geweldig, dus ik ben heel benieuwd naar deze film!

26-5-2017 10:48 door: sindala Persoonlijk bericht
Ghost in the Shell is samen met Akira en enkele Ghibli-films toch wel mijn favoriete animefilm, daarom begon ik hier met de nodige scepsis aan. Scarlett Johansson zet een prima hoofdrol neer en Takeshi Kitano is perfect als het hoofd van Section 9.

De vormgeving, een combinatie van Blade Runner en Johnny Mnemonic, vond ik een stuk minder omdat zo'n drukke wereld niet echt als Ghost in the Shell aanvoelt. Wel komen het begin en verschillende andere scenes uit de anime vrijwel exact hetzelfde vormgegeven maar in een andere context terug in deze film. Jammer dat dat niet zo was bij de looptank op het einde: de grootse finale van de anime wordt ingeruild voor een prutgevechtje van dertien-in-een-dozijn. Het laatste stukje van dat gevecht was dan wel weer gelijkwaardig aan het origineel.

Het verhaal vond ik ook maar zozo: een simplistisch oorsprongverhaaltje in plaats van het filosofische verhaal van de animefilm, maar dat zal wel te moeilijk zijn geweest voor het Hollywoodpubliek. Het tweede verhaal over het team van de majoor lijkt veel op de latere Ghost in the Shell-tekenfilmseries.

Ondanks al die aanmerkingen vond ik het geen slechte film, voor dank zij de goede vertolkingen, maar wie de anime-film heeft gezien zal deze waarschijnlijk wat minder vinden. Zeventje.

25-7-2017 10:07 door: Tachyon Persoonlijk bericht
I am Tachyon and I give my approval.

23-12-2018 23:05 door: Tony Clifton Persoonlijk bericht
Ik ken het origineel niet dus ik kan niet zeggen of dit goed of slecht was. Wel kan ik het bovenstaande commentaar van Sindala samenvatten in 1 woord, namelijk: "rommelig", wel erg mooi vormgegeven, zij het inderdaad een beetje te druk. Juist omdat ik het origineel niet ken vond ik het moeilijk om aanknopingspunten in het script te vinden, wat maakt dat ik me qua gevoel bij Sindala aansluit maar dit wat mij betreft niemendalletje onder de streep eindig. Vijfje, versterkt door het gevoel dat "Hollywood" weer eens iets potentieel moois verkracht heeft.

RSS (Nieuws)

Filmgek Search Engine