The Hurt Locker (2008)

Regie: Kathryn Bigelow
Herkomst: Verenigde Staten van Amerika
Genre Oorlog/Actie/Drama
Speelduur: 130 minuten
Met: Ralph Fiennes, Guy Pearce, Jeremy Renner
meer acteurs
7,5
De belevenissen van de leden van een Amerikaanse elite explosievenopsporings-eenheid in Irak. Ze krijgen de opdracht om een stadje binnen te dringen waarbij iedere inwoner een potentieel gevaar vormt en elk object een gecamoufleerde bom kan zijn.

Won in 2010 Oscars in de categorie beste film, beste regie, beste originele scenario, beste montage, beste geluid en beste geluidsbewerking. The Hurt Locker was in totaal in 8 categorieën genomineerd. De film won ook 6 BAFTA's (de belangrijkste Britse filmprijzen), waaronder die voor beste film, regie en scenario.


Reacties


24-1-2010 08:54 door: Fred Persoonlijk bericht
In deze film worden de moeilijke situaties waar de mannen in Irak in terecht kunnen komen goed uitgebeeld. Wat dat betreft een boeiende film. Ik heb niet echt een verhaallijn kunnen ontdekken, zoals je in een "standaard" film verwacht. Ik weet ook niet of dat erg is....

10-3-2010 13:19 door: martijnk Persoonlijk bericht
Ik hoorde van mijn vriendin dat er een supergoede orrlogsfilm over Irak aan zat te komen, en na het zien van deze film dacht ik äardige film, maar ik ben benieuwd naar die hele goede". Blijkbaar was dat toch deze want een paar dagen nadat ik 'm had gezien sleepte de film een zooi oscars in de wacht.

Ik ben bang dat de film zoveel oscars won vanwege het patriotisme van de Amerikanen, want echt relaistisch vond ik 'm niet.

Nee, doe mij maar Full Metal Jacket of Jarhead.

10-3-2010 16:18 door: mrdaan Persoonlijk bericht
Ik ben het helemaal eens met het vermoeden dat het Amerikaanse patriotisme een dikke vinger in de Oscarpap heeft gehad.

4-4-2010 01:01 door: Tachyon Persoonlijk bericht
Ik sluit me helemaal aan bij de bovenste drie opmerkingen.

26-4-2010 22:48 door: sindala Persoonlijk bericht
Zeer realistische oorlogsfilm met een goed onderliggend menselijk verhaal en wat mij betreft de terechte Oscarwinnaar. Met erg mooie beelden, maar dat is Kathryn Bigelow (Point Break, Strange Days, K-19: The Widowmaker) wel toevertrouwd.

30-4-2010 13:52 door: martijnk Persoonlijk bericht
Zeer realistisch? Hoe kom je erbij?

- Een Hummer helemaal alleen op pad midden in baghdad? no way
- Een in lichterlaaien staande auto blussen met 1 poederblusser? no way
- Slaan op nog nasmeulende bommen in de kofferbak van die uitgebrande auto? no way
- Bommen aan de ontstekingsdraden wegslepen? no way

Je kunt vanalles zeggen van deze film, behalve dat ie realistisch was. Hooguit een vermakelijke popcornfilm.

30-4-2010 18:00 door: sindala Persoonlijk bericht
Ik ben natuurlijk geen militair deskundige, maar ik vond de sfeer en routines wel realistisch. Wat betreft de zogenaamd "no way"-punten hierboven: mij lijken die in deze verhaallijn juist heel logisch. En bedenk wel dat de laatste drie dingen in het lijstje allemaal werden gedaan door het roekeloze "cowboy"-personage dat alle regels aan zijn laars lapt, en dat zijn kameraden herhaaldelijk laten merken dat het zo niet hoort.

Al met al is het in ieder geval veel realistischer dan bijvoorbeeld Rambo of Apocalypse Now.

1-5-2010 16:44 door: martijnk Persoonlijk bericht
Sorry, maar Apocalyspe Now wordt gezien als een van de betere Vietnam films die de waanzin van de oorlog goed weergeeft.

De routines in Hurt Locker zijn juist erg onrealistisch, lees de commentaren van irak veteranen op IMDB er maar op na....

2-5-2010 18:28 door: sindala Persoonlijk bericht
Het lijkt wel alsof op imdb een haat-campagne tegen The Hurt Locker loopt, want pas op de 5e pagina met commentaren staat een positieve review. Ondanks die massa negatieve reviewschrijvers heeft The Hurt Locker toch een waardering van 7,9 op de site. Ik neem die negatieve commentaren dus niet al te serieus, want die zouden best wel eens van legerpersoneel kunnen zijn dat baalt omdat het Amerikaanse leger niet mocht meewerken aan deze onafhankelijk geproduceerde film, iets wat zeer ongebruikelijk is bij Amerikaanse oorlogsfilms.

Wat betreft Apocalypse Now, ik schreef dat deze film veel ONREALISTISCHER is dan The Hurt Locker, niet dat het een slechte film is. Ik kan zo 123 geen andere oorlogsfilm bedenken die nóg onrealistischer is dan Apocalypse Now. Helicopters die invliegen vóór een napalmaanval (geeft mooie beelden, maar in werkelijkheid zouden ze worden geroosterd), een kolonel die gek is geworden van de gevechten (sinds wanneer vechten kolonels?), een geheel verlichte brug (makkelijk doelwit), een show voor de soldaten die 's nachts in het oerwoud wordt gehouden (zal de Vietcong leuk vinden), overal doden in schone kleren zonder bloed of modder, enz...

7-12-2011 23:15 door: Mebert Persoonlijk bericht
+++onder de indruk+++

sindala, we zijn het vaak eens,ook nu.

Voor mij is dit een realistische weergave van wat in een onzinnige Bush oorlog is gebeurd.

Ik denk dat daar ook de crux ligt van de negatieve commentaren op IMDB. In de US of A ben je of voor of tegen de republikeinen.

Onafhankelijk betekent snel democratisch, hetgeen resulteert in negatief commentaar van gene zijde.

17-1-2012 03:45 door: Tony Clifton Persoonlijk bericht
de bovenstaande commentaren meegenomen....

Spannende film, JA! Indringend, JA! Realistisch... redelijk JA! M.a.w. goeie, zelfs echt goeie film, JA!

Aand de andere kant... onsamenhangend, JA! Vage cowboy die amerikaanse held uithangt en semi-stoer is, JA! Daardoor de film omlaaghalend... JA!

En finally... 6 van de belangrijke oscars tegenover het visuele geweld van Avatar: 3-werf NEE!

Begrijp me niet verkeerd, dit is een erg goeie en indringende film over amerikaanse soldaten in Irak, maar... alle Statler en Waldorfs van de Amerikaanse filmindustrie: COME ON!!!! THIS IS AN EMBARRASEMENT! Politically correctness only goes so far!!! Nogmaals, erg goeie film maar dat deze film juist deze oscars heeft opgeraapt baart mij zorgen over de zgn onafhankelijkheid van de jury. Diezelfde jury die Denzel Washington een best Actor Oscar gegeven heeft voor zijn rol in Training Day... Ik ben geen racist maar Denzel heeft toch echt veel betere en indringendere rollen gespeeld!

Met andere woorden, wordt t niet langzaamaan tijd dat deze jury aan verfrissing slash vernieuwing toe is?

17-1-2012 09:58 door: Tachyon Persoonlijk bericht
Helaas zijn (en blijven) de Oscars nog altijd een Amerikaanse filmprijs. Dus enige subjectiviteit (lees patriotisme) kun je wel verwachten.

17-1-2012 11:25 door: sindala Persoonlijk bericht
De drie visuele Oscars heeft Avatar gewonnen: persoonlijk vind ik niet dat de film een andere Oscar verdiende. Wat betreft de 6 Oscars voor The Hurt Locker: Beste film, regie en de twee geluids-Oscars vond ik zeker terecht. Bij de Oscars voor scenario en zeker montage kun je inderdaad wel vraagtekens zetten.

19-1-2012 23:06 door: Mebert Persoonlijk bericht
Mee eens, maar het blijft goed.

RSS (Nieuws)

Filmgek Search Engine