Hogfather (2006)

Alternatieve Titel: Terry Pratchett's Hogfather
Regie: Vadim Jean
Herkomst: Verenigd Koninkrijk
Genre Mini-serie/Comedy/Fantasy
Speelduur: 189 minuten
Met: John Boswall, Joss Ackland, Michelle Dockery
meer acteurs
7,0
Het is Hogswatch (de Schijfwereld-versie van kerstmis) en de Hogfather is verdwenen. De Dood neemt zijn plaats in en Susan, de kleindochter van de Dood, gaat op onderzoek uit.

Verfilming van Terry Pratchetts Schijfwereldboek Hogfather (in het Nederlands verschenen als Berevaar).


Reacties


15-3-2007 21:55 door: sindala Persoonlijk bericht
Erg mooi gemaakt, met heel aardige effecten en met die typische Discworld/fantasy-sfeer, die goed overeenkomt met de wereld in de boeken van Terry Pratchett. Het verhaal van Hogfather is ook goed op film overgebracht, en de karakters van Susan, Death en Nobby zijn zeer herkenbaar.

Maar helaas maakt dat alles nog geen goede film, want Hogfather is erg traag en heeft veel te weinig humor. Vooral dat laatste was echt niet nodig geweest, want Pratchett's boeken zitten altijd barstensvol met grappen en grollen, dus dat is de regisseur, tevens scenarioschrijver Vadim Jean zeker aan te rekenen. In een ideale wereld zou iemand als Kevin Smith deze film moeten regisseren, maar dat zat er helaas niet in. Conclusie: voor Discworld-liefhebbers is het een leuke, zij het wat lange film: jammer genoeg is het niet meer dan dat.

4-5-2012 00:20 door: Tachyon Persoonlijk bericht
Als fervent schijfwereld lezer zag ik toevallig Hogfather langskomen op deze site en het duurde natuurlijk niet lang voordat ik hem in huis had. Samen met een andere filmgek (raad eens wie) vol verwachting boor de beeldbuis zijn we gaan zitten kijken.

Terry Pratchett is al jaren een van mijn favoriete schrijvers. Hij combineert fantasy met humor in een perfecte mix en is een van de weinige schrijvers die met tijdens het lezen van het boek regelmatig hardop aan het lachen krijgt. Na tientallen boeken met een aantal verschillende verhaallijnen heeft hij een universum gecreƫerd waarin met lach en een traan je meeleeft met de verschillen personages.

Buiten een paar animatie films (die ik natuurlijk ook in mijn dvd collectie heb) is er echter nog nooit een 'live action' film van een van zijn verhalen gemaakt. De engelse zender Sky one had er maar liefst 6 miljoen voor over (hoewel, voor een film is dat natuurlijk niets). Dit resulteerde in de film Hogfather, die in twee delen van anderhalf uur uitgezonden werden.

Voor die de verhalen van Terry Pratchett kent... alles klopt! Nobby is echt Nobby, Het huis van de dood heeft echt een vijver met een kaboutertje die een visgraat vangt. De tovenaars op de gesloten universiteit bakkeleien meer dan ze toveren en Hex zit vol met muizen en mieren.

Echter de levendige wereld die Pratchett op papier weet te beschrijven komt niet over op het scherm. Het is allemaal erg statisch en af en toe lijkt het zelfs of de (redelijk onbekende) acteurs af en toe gewoon hun zinnen opzeggen en wachten tot de tegenspeler is uitgesproken. Voor sommige rollen klopt het ook wel met hun achtergrond (zoals de Dood en Susanne) maar voor andere lees ik altijd een soort van chaos (zoals bij de Tovenaars). Ik vond het meer de registratie van een verhaal, dan het verhaal zelf. Erg jammer. Ook ik geef hier de regisseur (Jean) de schuld van, er zijn veel betere films die voor veel minder geld gemaakt zijn.

Als Pratchett fan blijft er een goede film staan, het is leuk om nu eens een schijfwereld verhaal als film te zien. Ondanks de mindere regie blijven een aantal grappen en het daadwerkelijke verhaal goed.

Als je nog nooit van Terry Pratchett gehoord hebt, zul je deze film waarschijnlijk niet kunnen waarderen. Het donkere verhaal wordt traag verteld en heeft af en toe een 'hulp-scene' nodig om het een en ander uit te leggen.



Ik heb ook al roddels gehoord dat sky one de rechten heeft om nog 3 verhalen te verfilmen... ik hoop in ieder geval dat ze wat meer leven in de brouwerij weten te krijgen (en dat een van die verhalen natuurlijk over Rinzewind gaat!)


16-3-2007 21:04 door: Tachyon Persoonlijk bericht
Oei... die werd toch wat langer dan verwacht.. -P

RSS (Nieuws)

Filmgek Search Engine