The Last Ottoman: Yandim Ali (2007)

Alternatieve Titel: Son osmanli yandim ali. Knockout Ali.
Regie: Mustafa Sevki Dogan
Herkomst: Turkije
Genre Avontuur/Oorlog/Speelfilm
Speelduur: 121 minuten
Met: Öner Erkan, Kenan Imirzalioglu, Anna Babkova
Yandim Ali, vrij vertaald Knock-Out Ali, is gebaseerd op de gelijknamige cartoon uit de jaren ’60 van Suat Yalaz, die zo de Turkse geschiedenis toegankelijk maakte voor het grote publiek. Yandim Ali is een volksheld pur sang, de droom van elke Turk, jong of oud, man of vrouw. De vergelijking van Yandim Ali met de westerse held James Bond is dan ook een gepaste, echter zonder de technische superieuriteit en des te meer met charisma, persoonlijkheid, brute kracht en sex-appeal. De rol wordt vertolkt door Kenan Imirzalioglu (Yazi Tura, Deli Yurek). Het verhaal speelt zich af tegen de achtergrond van de opkomst van de grote leider Mustafa Kemal Pasa, beter bekend als Ataturk. De slechts 24-jarige acteur Alican Yücesoy weet spontaan kippevel uit het lichaam te toveren in zijn rol als de stichter van de republiek. Tevens toont de film de multi-culturaliteit van Istanbul tijdens het begin van de 20ste eeuw.

13 november 1918... De Engelsen hebben de Bosporus overgenomen. Istanbul wordt aangevallen! Op dezelfde dag arriveert een jonge generaal vanuit een ander oorlogsfront. Na het zien van de vijandige troepen nabij Istanbul, spreekt hij de wereldberoemde woorden "Geldikleri gibi giderler!", oftewel "Ze zullen verdwijnen met de staart tussen de poten!". Dit waren de woorden van niemand minder dan de grote Mustafa Kemal Pasa, oftewel Atatürk.
Yandim Ali is een veteraan die op verschillende fronten heeft gevochten en weg wil uit Istanbul. Hij heeft een getrouwde vriendin en wil het liefst met haar vluchten naar Wenen om aldaar een rustig bestaan op te bouwen. Totdat hij oog in oog komt te staan met Mustafa Kemal Pasa. De woorden die de Pasa tot hem spreekt, zorgt voor een ommekeer in Ali’s leven. Hij besluit in het verzet te gaan om het Osmaanse Rijk te verlossen van de bezetting.


RSS (Nieuws)

Filmgek Search Engine