September 11 (2002)

Alternatieve Titel: 11 minutes 9 secondes 1 image , 11 septembre 2001 , 11'09''01: Onze minutes, neuf secondes, un cadre , Eleven Minutes, Nine Seconds, One Image: September 11 , 11'09''01 - September 11
Regie: Sean Penn, Ken Loach, Alejandro González Iñárritu, Shohei Imamura, Youssef Chahine, Amos Gitai, Claude Lelouch, Samira Makhmalbaf, Mira Nair, Idrissa Ouedraogo, Danis Tanovic
Herkomst: Verenigd Koninkrijk, Iran, Mexico
Genre Drama/Documentaire
Speelduur: 130 minuten
Met: Ernest Borgnine, Ken Ogata, Taleb Adlah
meer acteurs
6,3
September 11 is een verzameling van elf korte films door regisseurs uit de hele wereld. Zo is de bijdrage van regisseur Sean Penn een mijmering over de betekenis van de terreurdaden. De film van Ken Loach gaat over een Chileense activist in ballingschap die een brief schrijft aan de slachtoffers van de aanslag, waarbij hij een andere 11 september in herinnering roept: die van 1973, de dag dat Augusto Pinochet door een gewelddadige staatsgreep aan de macht kwam. Zo zijn de meeste films aanvallen op de geschiedenis van misdaden tegen de rest van de wereld door de opeenvolgende regimes in Washington. Ze stellen vooral belang in de symbolische betekenis van de aanslag en in de dieperliggende oorzaken, die ze vooral zoeken in de manier van denken en doen van de grote vijand Amerika.

De andere regisseurs zijn Youssef Chahine (Egypte), Amos Gitai (Iraël), Shohei Imamura (Japan), Claude Lelouch (Frankrijk), Samira Makhmalbaf (Iran), Mira Nair (India), Idrissa Ouedraogo (Burkina Faso) en Danis Tanovic (Bosnië).


Reacties


1-10-2006 14:58 door: sindala Persoonlijk bericht
Zoals zo vaak bij een film met stukjes van verschillende regisseurs was ook deze weer erg wisselvallig. Mijn favoriet is het stukje uit Iran. Hier probeert een lerares in een afgelegen en onderontwikkeld dorpje de kleine kinderen uit te leggen wat er op 11 september gebeurd is. Maar hoe kun je dit uitleggen aan kinderen die geen tv hebben en geen vliegtuigen of flats kennen?

RSS (Nieuws)

Filmgek Search Engine