Kruistocht in spijkerbroek (2006)

Alternatieve Titel: Crusade in jeans
Regie: Ben Sombogaart
Herkomst: België, Nederland
Genre Fantasy/Oorlog/Avontuur
Speelduur: 90 minuten
Met: Udo Kier, Benno Fürmann, Emily Watson
meer acteurs
6,9
De vijftienjarige Dolf gebruikt een prototype van een tijdmachine en belandt tegen zijn wil in de middeleeuwen. Hij wordt neergeslagen door overvallers, maar wordt gered door de mooie en stoere Jenne. Zij maakt deel uit van een kinderkruistocht: achtduizend kinderen op weg naar Jeruzalem om de stad te bevrijden van de Arabieren. Dolf helpt de kinderen de verschrikkelijke bergen te trotseren, infectieziekten te overwinnen en rovende ridders te bevechten. Langzaamaan begint hij zich te realiseren dat het echte gevaar niet schuilt achter de volgende bergtop, maar in de kruistocht zelf. Dolf verdenkt de charismatische leider van de kruistocht, vader Anselmus, ervan hem in te zetten als een pion in zijn verschrikkelijke plannen...

3 Gouden Kalf-nominaties in 2007, waarvan er 2 werden gewonnen, voor Beste Film, Beste Montage.


Reacties


18-11-2006 22:28 door: mrdaan Persoonlijk bericht
Als kind vond ik dit een geweldig boek. Geen wonder dat de film ook fantastisch is. Met veel plezier heb de film bekeken!

Ik kan het echter niet laten een kritische noot te paatsen: Helaas mist de film naar mijn idee de dynamiek van enerzijds de grootte en overweldiging van de kruistocht(grootte aantal deelnemende kinderen, het landschap en de duur van de tocht) en aan de andere kant de intieme relatie die je met de karakters opbouwt (behalve de twee hoofdrolspelers blijft de rest zeer oppervlakkig). Ook de ontrafeling van het doel van de kruistocht had naar mijn idee sterker neergezet kunnen worden.

Deze kritiek zal waarschijnlijk voor een deel te wijden zijn het verschil in medium, het boek telde vele pagina's, maar is dit echt het enige excuus?

RSS (Nieuws)

Filmgek Search Engine