The Wind That Shakes the Barley (2006)

Alternatieve Titel: Le vent se lève. Viento que agita la cebada.
Regie: Ken Loach
Herkomst: Frankrijk, Ierland, Verenigd Koninkrijk
Genre Oorlog/Drama
Speelduur: 127 minuten
Met: Cillian Murphy, Padraic Delaney, Liam Cunningham
meer acteurs
8,2
Twee broers in het Ierland begin jaren twintig. Teddy (Delaney) is lid van een zogenoemde 'flying column', één van de talrijke over het land verspreide groepjes die namens de IRA een guerillastrijd leveren met de Britse bezetter. Zijn jongere broer Damien (Murphy) is arts en staat op het punt naar Londen af te reizen om daar bij een groot ziekenhuis te gaan werken. Dat gaat niet door, omdat Damien op de dag van vertrek ziet hoe een jongen uit zijn dorp wordt doodgeslagen door Britse soldaten. Na deze gebeurtenis sluit ook Damien zich aan bij het verzet. Hij werkt zich op binnen zijn column en wordt steeds verder opgenomen door de strijd en de juistheid van de zaak van de IRA.
Na het (afgedwongen) verdrag met de Engelsen in 1921 onstaat er een nieuwe situatie. Het verdrag bepaalde dat Ierland maar ten dele onafhankelijk werd. Door verschillende keuzes die de broers maken komen ze uiteindelijk lijnrecht tegenover elkaar te staan.


Winnaar Gouden Palm, Cannes 2006.Reacties


11-8-2006 22:55 door: Jinx Persoonlijk bericht
Deze film had eigenlijk film van de week moeten zijn, maar helaas. Teleurstellend is het dat deze film niet eens bij de filmtips staat.


12-8-2006 21:15 door: Sebo Persoonlijk bericht
Je ziet: de klant is koning op filmgek.nl. Het probleem is dat de redactie het soms wat druk heeft met andere zaken. Zelfs Wilco, ons meest trouwe lid van de redactie en recentelijk verantwoordelijk voor vrijwel al het onderhoud op filmgek, moet wel eens verstek laten gaan.

14-8-2006 12:08 door: Jinx Persoonlijk bericht
Ik begrijp het en beter laat dan nooit.


9-4-2009 20:27 door: sindala Persoonlijk bericht
Geen vrolijke kost, maar een erg pakkend en realistisch verhaal met sterke vertolkingen.

11-3-2010 22:22 door: hugobraun Persoonlijk bericht
Heftige film... Terrorisme avant la lettre.

RSS (Nieuws)

Filmgek Search Engine