Vercingétorix (2001)

Alternatieve Titel: The Gaul. Vercingétorix, la légende du druide roi. Druids.
Regie: Jacques Dorfmann
Herkomst: België, Canada, Frankrijk
Genre Drama/Avontuur/Oorlog
Speelduur: 124 minuten
Met: Max von Sydow, Klaus Maria Brandauer, Christopher Lambert
meer acteurs
7,0
De film volgt het leven van de Gallische held Vercingétorix vanaf zijn jeugd, van zijn opleiding tot druïde en zijn verkiezing tot algemeen bevelhebber van Gallië tot zijn uiteindelijke confrontatie met de Romeinse veldheer Julius Caesar.


Reacties


19-3-2018 19:47 door: sindala Persoonlijk bericht
Deze film wordt op veel filmsites totaal afgebrand. De meestgehoorde klachten: Christopher Lamberts interpretatie van Vercingétorix (ben ik het niet mee eens, maar da's een kwestie van smaak), het algemene matige acteerwerk (vond ik helemaal niet slecht), traag verhaalverloop (het geeft de gebeurtenissen vrij accuraat weer en daarin zaten maar drie echte confrontaties), de haardrachten (volgens mij vrij accuraat voor die tijd) en het gebruik van druïdenmagie in de film (dit was zeer beperkt, maar had voor mij ook niet gehoeven).

Ik vond het een vermakelijke film waarin de historische gebeurtenissen goed werden verbeeld: Vercingétorix verovert eerst zijn thuisstad Gergovia en beproefde toen de tactiek van de verschroeide aarde om te voorkomen dat Caesars leger voedsel van het land kon halen. Daarna Caesars beleg van Avaricum en de daaropvolgende verovering en massaslachting van Galliërs, Vercingétorix' overwinning op Caesar bij Gergovia en uiteindelijk de allesbeslissende slag om Alesia.

Ik heb heel veel over het Romeinse leger gelezen en vele bekende Romeinse bouwsels en sites gezien. Daarom zijn de enige echte minpunten zijn voor mij de overduidelijke fouten wat betreft het Romeinse leger: het borstharnas van stroken staal dat de legionairs dragen bestond ten tijde van Caesar nog niet en ze droegen toen nog ovale schilden, niet de latere en bekendere grote rechthoekige schilden. Verder zouden legionairs nooit massaal hun zwaarden in de gedode vijanden laten steken (maar dat geeft filmisch natuurlijk een sterk beeld). Verder klopt er niet veel van de artillerie: het meest gebruikte stuk, de ballista, is nergens te zien en de steenwerpers zijn hier boogkatapulten, die ten tijde van Caesar al 300 jaar niet meer in gebruik waren. Een andere fout is dat Teutonen met Caesar samenwerkten. Deze waren 50 jaar eerder al vrijwel vernietigd in de slag bij Aquae Sextiae. Hun nakomelingen, de Atuatuci (Belgische Galliërs van Germaanse oorsprong) vochten juist tégen Caesar en verbonden zich met Vercingétorix.

RSS (Nieuws)

Filmgek Search Engine