A Scanner Darkly (2006)

Regie: Richard Linklater
Herkomst: Verenigde Staten van Amerika
Genre Animatie/SF/Actie
Speelduur: 100 minuten
Met: Keanu Reeves, Mitch Baker, Steven Chester Prince
meer acteurs
6,4
A Scanner Darkly speelt zich af in een buitenwijk van Orange County, California in een toekomst waarin Amerika de oorlog tegen drugs verloren heeft. Wanneer een undercover agent de opdracht krijgt zijn vrienden te moeten spioneren, gaat hij een paranoïde reis in het absurde tegemoet. Hier zijn identiteiten en loyaliteiten onmogelijk te ontcijferen. A Scanner Darkly is een verhaal over drugsgebruik gebaseerd op de roman van Philip K. Dick die gebaseerd is op zijn eigen ervaringen.Reacties


20-2-2007 20:10 door: Tachyon Persoonlijk bericht
Ik heb deze film gekeken vanwege de trailers die toenmalig via het internet te zien waren. De film is met 'live' acteurs opgenomen (zoals een normale film) maar daarna is er digitaal een filter overheen gegooid zodat het lijkt alsof het een animatie film is. Hierdoor zijn een aantal special effects wel geloofwaardiger
spoiler:
zoals de bugs
.

Echter toen ik de film in zijn geheel gezien had, vroeg ik me eigenlijk af wat deze digitale techniek toevoegde aan het geheel. Tevens komt het verhaal, welke nog zeer interessant leek in de trailers, niet echt goed uit de verf. Het lijkt meer op een documentaire dan echt op een verhaal. Dingen gebeuren en de verhaallijn is meer gebaseerd op toevalligheden die gerapporteerd worden, als er meer structuur in zou zitten zou dit een goede film kunnen zijn.

Toch blijft er een redelijke film over, niet echt speciaal, wel met een aantal leuke scene's en zeker met een aantal zeer goede dialogen.

Toch vind ik het jammer, ik had er meer van verwacht.

31-8-2007 00:44 door: sindala Persoonlijk bericht
Op de extra's wordt gezegd dat dit Philip K. Dick's meest persoonlijke verhaal was. Veel situaties in de film schijnt hij zelf te hebben meegemaakt, althans in zijn hoofd. De man, die slechts 53 jaar is geworden, schreef over het algemeen erg zwartgallige, cynische verhalen en had overduidelijk geen hoge pet op van de mensheid. Verfilmde verhalen van hem zijn o.a. Blade Runner, Impostor, Minority Report, Next, Screamers en Total Recall.

De film schijnt een eerbetoon van de regisseur aan zijn favoriete schrijver te zijn, daarom heeft hij waarschijnlijk geen concessies gedaan om de film toegankelijker te maken. Dat Dick inderdaad geen doorsnee-schrijver was tonen ook deze uitspraken van hem:

"Reality is that which, when you stop believing in it, doesn't go away."

"Sometimes the appropriate response to reality is to go insane."

"The basic tool for the manipulation of reality is the manipulation of words. If you can control the meaning of words, you can control the people who must use the words."

RSS (Nieuws)

Filmgek Search Engine