Me And You And Everyone We Know (2005)

Alternatieve Titel: Me & You & Everyone We Know
Regie: Miranda July
Herkomst: Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten van Amerika
Genre Drama/Comedy
Speelduur: 91 minuten
Met: Miranda July, John Hawkes, Miles Thompson
8,4
De Amerikaanse videokunstenares en performance-artieste Miranda July schreef en regisseerde met Me and You and Everyone We Know haar eerste film, maar dat is meteen een schot in de roos. In haar thuisland werd de cineaste alvast met lof overladen, met een triomf op Sundance als hoogtepunt. En ook wij hebben ten zeerste genoten van deze ongewone tragikomedie.

Christine is een eenzame kunstenares die een oogje heeft op de pasgescheiden schoenenverkoper Richard. Haar verlangen vormt de rode draad doorheen deze film, maar allerlei nevenpersonages leiden ons af en toe andere wegen op. Zo is er de 6-jarige zoon van Richard, die met een onbekende chat over poep, zijn broer die gewillig proefkonijn speelt bij een pijpwedstrijd, het buurmeisje dat in plaats van speelgoed huisraad koopt met haar spaargeld, de twee Heathers die kicken op de vuile praat die Richard’s collega voor zijn raam ophangt, enz. Allemaal bijzonder interessant volk, dat ons moeiteloos doorheen dit frisse en originele filmpje stuwt. July laat ons gieren van het lachen, met rake observaties en leuke dialogen, maar ze neemt ook risico’s door verontrustende en bizarre vragen te stellen over identiteit, relaties, communicatie en seks. Op die manier geeft ze een artistiek verantwoorde dimensie aan haar verhaal, wat ook aannemelijk is gezien haar voorgeschiedenis.

Dit stevige debuut is een evenwichtig, rijp en consequent in beeld gebracht stukje cinema dat nauw aansluit bij het werk van de nieuwe golf van Amerikaanse filmmakers, maar meteen ook iets nieuws, nog ondefinieerbaars, aankondigt. Wij genieten nog na en smachten tegelijk nu al naar meer.


Reacties


26-12-2005 17:22 door: GeroldvanRijbroek Persoonlijk bericht
Een beetje vreemd, maar briljant

RSS (Nieuws)

Filmgek Search Engine